De spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme de Dalai Lama staat bovenaan de zogenoemde Watkins lijst van de 100 meest spirituele invloedrijke nog levende mensen voor 2020. Paus Franciscus staat op de tweede plaats en de Vietnamese boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh op de zevende.

Er staan niet alleen religieuze leiders op de lijst, die ook namen vermeldt van mensen die het verschil maken op het gebied van milieu, vrede en saamhorigheid. Dat zijn leraren, leiders, activisten, kunstenaars en anderen die zich bezighouden met kwesties van fundamenteel menselijk belang.

De Dalai Lama, bekend om zijn wereldwijde interreligieuze vredeswerk en zijn leer over de volledige Tibetaanse boeddhistische filosofie, onderwijst de praktijken van onbaatzuchtige vriendelijkheid en medeleven. Hij heeft consequent in de top tien van de lijst gestaan, met een derde plaats in 2019 – achter paus Franciscus (1) en Oprah Winfrey (2). De laatste keer dat de Dalai Lama eerste op de lijst was, was in 2016.

Andere boeddhisten op de lijst zijn auteur en spreker Pema Chödrön op nr. 57, die zich een paar weken geleden terugtrok als senior leraar bij Shambhala International vanwege het misbruik binnen die organisatie en vredesactivist en erevoorzitter van Soka Gakkai Daisaku Ikeda (71). De Brits-Australische theravadamonnik en pleitbezorger voor volledige vrouwelijke wijding Ajahn Brahm staat op nummer 77 en vipassanaleraar en medeoprichter van de Insight Meditation Society Jack Kornfield op 83. Psycholoog en meditatieleraar Tara Brach staat op de 98e plek op de lijst.

Volgens de website van Watkins worden verschillende factoren gebruikt bij het samenstellen van de lijst met invloedrijke figuren. De belangrijkste drie zijn dat de persoon in leven is per 1 januari van dit jaar, dat de persoon een wereldwijde bijdrage heeft geleverd aan de spiritualiteit, en dat ze een impact hebben gehad die kan worden getraceerd door middel van metriek zoals Google zoekopdrachten, het hebben van een Wikipedia-pagina enzovoort. Ook merken de makers van de lijst op dat ze erop letten dat geen van de genoemde personen berichten van intolerantie of haat heeft verspreid.

Watkins Books wordt omschreven als de oudste esoterische boekhandel van Londen, opgericht in 1897 door John M. Watkins,.

Bron Watkins Book magazine. Omslagfoto BD/Marc Loogman.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Dalai Lama meest invloedrijke spirituele leider ter wereld

 1. Rafael schreef:

  lijstjes wat moet je er mee?
  Mijn nummer 1 op stip Boeddha, is springlevend voor mij, maar ja hij heeft geen internetsite of facebook.

 2. bolletje schreef:

  Ik vraag me dan af, wie is de mínst invloedrijke spirituele leider van de wereld?
  Wie is de minst invloedrijke leider van de wereld?

  De Dalai Lama is een top vent. Hij heeft veel humor en hij is ontwapenend. Ik hou er niet van als mensen hem ‘zijne heiligheid’ noemen. Daar krijg ik altijd tergende plaatsvervangende schaamte van. Niemand is heilig. Mensen zijn per definitie niet heilig.
  Alleen Goden zijn heilig, maar die zie je niet, die ruik je niet, die hoor je niet. Die bestaan alleen in de theorie, in de geest.