Bijna 9 op de 10 Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen gelukkig te zijn. Dit aandeel is door de jaren heen zeer stabiel. Naast kenmerken zoals het hebben van een partner en een als goed ervaren gezondheid, zijn ook persoonlijkheidskenmerken gerelateerd aan het gerapporteerde geluksniveau van mensen. Zo blijkt uit een meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 9 op de 10 Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen gelukkig te zijn. Dit aandeel is door de jaren heen zeer stabiel. Mensen met een Nederlandse achtergrond zeggen vaker gelukkig te zijn dan mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Naast het hebben van een partner, een als goed ervaren gezondheid, vertrouwen in instanties en mensen en de mate van contact met vrienden, zijn ook persoonlijkheidskenmerken gerelateerd aan het gerapporteerde geluksniveau van mensen.

Volgens dit onderzoek is de kans groter dat mensen zeggen gelukkig te zijn naarmate zij ook extraverter en emotioneel stabieler zijn. Ook andere persoonlijkheidskenmerken, zoals altruïsme (onbaatzuchtigheid) en consciëntieusheid (eerlijk- en zorgvuldigheid), blijken een positief verband met de mate van gerapporteerd geluk te hebben. Dit heeft onder andere te maken met omgevingsfactoren zoals het huishoudensinkomen en het hebben van een partner en met de levenshouding die mensen hebben, zoals veel vertrouwen in de medemens.

Bron CBS.

Categorieën: Nieuws, Geluk
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Geluk en persoonlijkheid – 9 op de 10 Nederlanders zegt gelukkig te zijn

  1. Wulf van Loenen schreef:

    Negen op de tien mensen gelukkig in Nederland?! Met veel plezier zitten Nederlanders hun scheiding te regelen en is het in de overvolle wachtkamers van psychotherapeuten, en wachtenden thuis op de wachtlijst, ook een dolle boel. Mensen in de schuldhulpverlening lachen zich ook een bult, alsmede de rolstoelafhankelijke hulpbehoevenden die, na alle bezuinigingen, al twee maanden wachten op hun indicatie en toewijzingen. Van deze geluiden om me heen ben ik nog geen mens tegen gekomen die voor dit onderzoek gevraagd werd. Hoe worden onderzoeksuitslagen verwerkt; voelt men zich echt gelukkig of is er een rationele reden in het oorlogsvrije Nederland om dat niet te zijn. En ikzelf? Ik lijd weleens. Ik heb ook wel geluksmomenten. Hoe vaak moet ik die hebben om mezelf gelukkig te noemen? Mooie uitspraak: leven is lijden, een gelukkig mens is degene die daar redelijk goed mee om weet te gaan. Dat lukt mij ‘gelukkig’ regelmatig wel. U ook hopelijk. Maar als de geluksonderzoeker vraagt of ik gelukkig ben dan sta ik met mijn mond vol tanden.