Het was gisteren 30 jaar geleden dat de Nobelprijs voor de Vrede aan de Dalai Lama werd uitgereikt. Hij kreeg deze prestigieuze prijs op 10 december 1989 voor zijn “strijd voor de bevrijding van Tibet” en zijn “inspanningen voor een vreedzame oplossing” om de cultuur en geschiedenis van het Tibetaanse volk te bewaren.
De Dalai Lama vluchtte tijdens de Tibetaanse opstand van 1959 naar India en woont daar sindsdien. Decennialang heeft hij de wereld rond gereisd om campagne te voeren voor het welzijn van de Tibetanen, gelijke rechten, het milieu en vele andere zaken.
China betwistte de Nobelprijs voor de Vrede van de Dalai Lama in 1989 en nu maken de communisten plannen om hun eigen marionet tot Dalai Lama te benoemen, tegen de wil van het Tibetaanse volk in. De mensenrechtengroep Free Tibet is een petitie begonnen om de vrijheid van religie in Tibet te steunen.
In weerwil van de diepgewortelde wensen van het Tibetaanse volk is de Chinese regering van plan om haar eigen kandidaat te benoemen tot de volgende Dalai Lama. Deze rol wordt historisch gezien vervuld door de reïncarnatie van de vorige Dalai Lama. De huidige 14e Dalai Lama heeft duidelijk gemaakt dat geen enkele door China benoemde Dalai Lama de legitieme leider van het Tibetaans boeddhisme zal zijn.
China straft de Tibetanen al voor het belijden van hun geloof zoals zij dat willen. Het doel is om een marionet tot Dalai Lama te benoemen, de onafhankelijkheid van het Tibetaans boeddhisme te neutraliseren en de greep op Tibet te versterken. China hoopt ook de wereldwijde steun voor de Tibetaanse zaak te ondermijnen. Inmenging in de selectie van de Dalai Lama is een politieke daad, een diepe belediging van de cultuur, verlangens en overtuigingen van het Tibetaanse volk en een grove schending van hun religieuze vrijheid. Het is van vitaal belang dat China begrijpt dat zijn plan zal mislukken, stelt Free Tibet.
Tekst van de petitie:
De Volksrepubliek China heeft duidelijk gemaakt dat zij van plan is haar eigen kandidaat als Dalai Lama te benoemen wanneer de huidige Dalai Lama overlijdt. China heeft niet het recht om zich te mengen in de zaken van het Tibetaans boeddhisme en zijn pogingen om het instituut van de Dalai Lama te gebruiken voor zijn politieke doeleinden zijn onaanvaardbaar.
De huidige, veertiende, Dalai Lama heeft duidelijk verklaard dat geen enkele Dalai Lama die door middel van een ander proces dan het door hem uiteengezette proces wordt benoemd, legitiem zal zijn. Hij heeft gezegd:
“Een kandidaat die voor politieke doeleinden is gekozen, mag door niemand worden erkend of aanvaard, ook niet in de Volksrepubliek China.
De selectie van de Dalai Lama is van het grootste belang voor het Tibetaanse volk en een fundamentele kwestie van godsdienstvrijheid. Een door de Chinese regering benoemde Dalai Lama zal niet de leider van het Tibetaans boeddhisme zijn, noch zijn legitieme vertegenwoordiger in de wereld.
Ik roep alle religieuze, politieke, gouvernementele en internationale autoriteiten op om duidelijk hun steun te betuigen aan het exclusieve recht van Tibetaanse boeddhisten om de volgende Dalai Lama te benoemen en om de regering van de Volksrepubliek China te laten weten dat zij geen enkele Dalai Lama die zij aanstelt, zullen erkennen.’