Boeddhisten uit de zogenoemde Himalaya-regio hebben tijdens een driedaagse bijeenkomst in McLeod Ganj, India, hun steun uitgesproken voor de zogeheten ‘Dharamsala-verklaring’ – een resolutie van de Tibetaanse clerus die de Dalai Lama oproept om door te met zijn recht om zelf over de wijze van zijn reïncarnatie te beslissen.

Tibetaanse religieuze leiders, monniken en nonnen uit de boeddhistische en de inheemse Tibetaanse Bon religieuze traditie namen unaniem de resolutie aan die zich tegen elke inmenging in de selectie van de volgende Dalai Lama verzet. Geen enkele regering of anderszins kan zo’n autoriteit hebben. Als de regering van de Volksrepubliek China om politieke redenen een kandidaat voor de Dalai Lama kiest, zal het Tibetaanse volk die kandidaat niet erkennen of respecteren, staat in de resolutie.

De aanwezige boeddhisten betuigden hun volledige steun aan de autoriteit van de Dalai Lama om over zijn reïncarnatie te beslissen. “In het geval dat China zich ermee bemoeit om eigen politieke doelen te dienen, zullen de Himalaya boeddhisten elke reïncarnatie die door China wordt opgelegd, verwerpen”.

China heeft aangekondigd zich nadrukkelijk met de reïncarnatie van de komende Dalai Lama te willen bemoeien en zo invloed uit te oefenen op de keus. De Dalai Lama op zijn beurt heeft al gezegd dat er mogelijk geen opvolger meer komt of dat de 15e Dalai Lama buiten Tibet maar niet in China gevonden wordt. Ook houdt hij de mogelijkheid open dat er een vrouwelijke 15e Dalai Lama komt.

Bron BNN. Omslagfoto BD/Marc Loogman.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Boeddhistische leiders achter Dalai Lama om zelf te beslissen over opvolging’

 1. Ronald Zanders. schreef:

  Misschien eens een Theravada monnik als opvolger !
  Die zowel de bewaarden van, Theravada Mahayana als
  Vajrayana erkend als een pad van verlichting.
  De Boeddha heeft gezegd de Dhamma is mijn opvolger
  niemand anders..