Tijdens de officiële ontvangst van de vaste Kamerleden van Buitenlandse zaken, ontvingen Bram van Ojik van oppositiepartij GroenLinks en Martijn van Helvert van coalitiepartij CDA, gisteren in Den Haag vier parlementsleden van het Tibetaanse parlement in ballingschap
Martijn van Helvert bevestigt dat minister Blok van Buitenlandse Zaken bij de Kamer een brief heeft ingediend als reactie op de motie om Tibet op te nemen in het Mensenrechtenhoofdstuk van het Nederlandse Chinabeleid, en geeft aan dat er een vervolgdebat komt over de inhoud van deze brief van de regering.
Ook heeft een delegatie van het Chinese Parlement afgelopen week tijdens een bezoek aan de Nederlandse regering een Nederlandse delegatie uitgenodigd voor een bezoek aan Tibet. Tevens heeft het Chinese parlement toegezegd dat deze Nederlandse delegatie volledige toegang zal krijgen: Nederlandse politici mogen beslissen waar zij heen willen en wat zij willen zien in China en Tibet. Dit is een belofte van de Chinese overheid, geeft van Helvert aan.
Het Tibetaanse parlement in Ballingschap heeft de vaste Kamerleden van Buitenlandse Zaken ook uitgenodigd voor een bezoek aan het Tibetaanse parlement, gesitueerd in Dharamsala, India.
Tijdens het debat over de zogenoemde China notitie met ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 30 september in de Tweede Kamer, waarbij Nederlandse vertegenwoordigers van de International Campaign for Tibet (ICT) aanwezig waren, werd Tibet door Tweede Kamerleden van 8 politieke partijen genoemd. De Kamerleden hadden kritiek op Blok omdat de mensenrechtensituatie in Tibet in zijn China notitie vrijwel onbesproken blijft.
Martijn van Helvert (CDA) introduceerde een motie die minister Blok opriep het mensenrechten hoofdstuk van de China notitie te herschrijven. Als de minister zelf niet een serieuze mensenrechtenstrategie in de notitie opneemt, zullen de Kamerleden zelf een nieuw hoofdstuk mensenrechten schrijven, inclusief helder beleid ten aanzien van Tibet en andere mensenrechten onderwerpen die in de huidige China strategie niet voldoende aan de orde komen.
Tijdens het debat demonstreerden een paar honderd Tibetanen, Oeigoeren en Chinese mensenrechtenactivisten op het Plein voor het Tweede Kamergebouw. Zij werden toegesproken door Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International en vier Kamerleden. Martijn van Helvert, Sadet Karabulut, Lilianne Ploumen en Bram van Ojik zegden toe het mensenrechtenhoofdstuk van de China notitie te herschrijven, inclusief beleid op Tibet en Xinjiang.
Minister Blok definieerde Tibet consequent als een kwestie van godsdienstvrijheid en verwees naar het noemen van Tibet in EU-kader bij de VN Mensenrechtenraad en in zijn eigen toespraken in multilaterale fora. Kamerleden drongen bij de minister aan op een antwoord op de vraag waarom de China notitie geen serieus mensenrechtenhoofdstuk bevat.