Zes leden van de satirische Peacock Generationgroep in boeddhistisch Birma zijn maandag opnieuw door een rechtbank in Yangon voor het bespotten van Birmese militairen in een optreden tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsviering van het land tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een zevende artiest werd vrijgesproken. Mogelijk wordt de groep nog verder vervolgd. De Birmese wet maakt dat mogelijk.

Alle zeven leden van de groep werden in april en mei gearresteerd voor het uitvoeren van thangyat, een satirisch werk dat verwant is aan de moderne slampoëzie, dat meestal ook humoristische kritiek op de politiek, de maatschappij en het leger bevat, terwijl ze legeruniformen dragen.

Militairen in Birma slaan vaak terug naar hun critici door tegen hen een rechtszaak wegens laster aan te spannen. In oktober veroordeelde het Mayangone Township Court in Yangon vijf leden van de Peace Generation thangyat groep tot een jaar in de gevangenis voor het gebruik van teksten die de reputatie van de strijdkrachten beschadigde.

Sommige mensenrechtengroepen hebben het besluit van het Hof afgedaan als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. “Het is belachelijk dat deze artiesten in de toekomst nog meer aanklachten en gevangenisstraffen onder ogen moeten zien. De autoriteiten moeten een einde maken aan deze waanzin en ze allemaal onmiddellijk en zonder voorwaarden vrijlaten. Hun veroordelingen moeten worden ingetrokken en alle resterende aanklachten tegen hen ook’, zegt een vertegenwoordiger van een mensenrechtengroep.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk