De Russische president Vladimir Poetin heeft ter gelegenheid van het zogenoemd Sagaalganfeest, die in Rusland het begin van het boeddhistische nieuwe (maan)jaar inluidt, de  boeddhistische gemeenschap vandaag gelukgewenst met dat nieuwe jaar.

“Het is verheugend dat boeddhistische religieuze organisaties actief deelnemen aan het leven van ons land en op spiritueel en moreel gebied een tastbare bijdrage leveren aan de opvoeding van jonge mensen en de ontwikkeling van de interconfessionele dialoog. En natuurlijk zijn de activiteiten (van boeddhisten) zeer belangrijk voor het behoud van de onderlinge etnische relaties en een maatschappelijk draagvlak in onze samenleving.’

Er zijn ongeveer 300.000 boeddhisten, 432 boeddhistische gemeenschappen en 16 datsans (kloosters) met 70 lama’s in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. De meeste boeddhisten bevinden zich in Rusland, namelijk in de autonome republieken Boerjatië, Kalmukkië en Toeva, in Sint-Petersburg en in oblast Tsjita.

De hoogste autoriteit voor de boeddhisten is de Centrale Raad voor Boeddhisten in de datsan Ivolginski in Boerjatië. Aan het hoofd van de raad staat Bandido Chambo-Lama Moenko Tsybikov. Het hoofd wordt om de vier jaar gekozen.

Om de traditie in ere te houden, worden er zes belangrijke religieuze feestdagen (choeralen) gevierd waarbij men diverse cadeaus meebrengt voor de lama’s, waaronder ook geld en voedsel. De feesten worden op verschillende dagen in het jaar gevierd en bekende choeralen zijn o.a.: Maidari, Gandun-Shunserme, Duyn-kho en Tsagaalgan.

Tegenwoordig groeit het aantal aanhangers het snelst onder de studenten in de hoofdstad Moskou, waar boeddhistische wetenschapscentra, scholen en kloosters worden gesticht, voorlichting wordt gegeven en boeddhistische literatuur wordt gepubliceerd. Er worden ook rituelen gehouden en oproepen gedaan tot vrede, tolerantie en armoedebestrijding.

Bron Itar-Tass, Wikipedia

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk