Op woensdag 28 augustus komen Tibetanen en vrienden van Tibet in Londen bijeen bij de Chinese ambassade ter gelegenheid van Day of the Disappeared (de Dag van de Verdwenenen). De dag, die elke 30 augustus wordt herdacht, vestigt de aandacht op degenen die door de Chinese bezetter van Tibet zijn weggevoerd en in Tibet en China gevangengezet op plaatsen die verborgen zijn voor het publiek en hun dierbaren. De achterblijvers verkeren in het ongewisse en maken zich zorgen over waar ze zich bevinden en hoe ze behandeld worden.

Gedwongen verdwijningen en geheime opsluitingen zijn wapens die vaak worden gebruikt in het geweld van de Chinese communistische partij tegen het Tibetaanse volk. Dit jaar, na zijn dertigste verjaardag en zijn vierentwintigste jaar van gevangenschap, zullen de deelnemers de wake in Londen gebruiken om Gedhun Choekyi Nyima, de Panchen Lama, te herdenken. De Panchen Lama is op jeugdige leeftijd ontvoerd door de Chinese autoriteiten en sindsdien is zijn verblijfplaats onbekend.

De deelnemers komen ook bijeen om steun te betuigen aan Wangchen, een jonge Tibetaan die gevangen zit nadat hij heeft deelgenomen aan een bijeenkomst voor de Panchen Lama, en zijn tante Dolkar, die door een rechtbank tot meer dan een jaar gevangenisstraf werd veroordeeld nadat zij de lokale autoriteiten had getrotseerd en zich tegen de arrestatie van Wangchen had uitgesproken.

De aanwezigen zullen ook de verhalen laten zien en vertellen van tientallen andere Tibetanen die zijn weggevoerd en op onbekende plaatsen worden vastgehouden, alleen maar omdat ze kritiek hebben geuit op de CCP of omdat ze hun unieke Tibetaanse cultuur hebben gejubeld.

Bron Free Tibet

 

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk