Op zondag 28 juli zal de Japanse boeddhist Yasuhiro Miyakawa, verbonden aan de Kelowna Buddhist Temple, op de begraafplaats van Slocan (Canada) een nieuw monument zegenen ter nagedachtenis aan de Japanse Canadezen die daar tijdens de interneringsperiode gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn gecremeerd. De cederhouten paal vervangt een soortgelijk monument dat sinds 1986 aan de oostkant van de begraafplaats van het dorp staat.

Het oorspronkelijke gedenkteken werd 75 jaar geleden door de Slocan Buddhist Mission Society opgericht. In de paal van rood cederhout van het nieuwe ontwerp is de tekst ‘Slocan Buddhist Fellowship/Place of cremation of our fellow countrymen/I take refuge in Amida Buddha’ gegraveerd.

Het opknappen van het monument is een wens van de Slocan Valley Historical Society en wordt gefinancierd door leden van de Japans Canadese gemeenschap. Het vorige monument bestond uit een omheining rond een rotsplaat met twee bomen die eruit groeien en een houten paal met Japanse inscripties aan alle vier de zijden. Vier jaar geleden bleek dat het monument aan het rotten was. In het nieuwe ontwerp is het hek vervangen en een sokkel toegevoegd, die de betekenis van het monument uitlegt. Bijna 10.000 van de 22.000 Japanse Canadezen werden gedurende de Tweede Wereldoorlog geïnterneerd in deze regio. Japan was toen onder meer in oorlog met de VS.

Minstens negen personen – zes mannen, een vrouw en een kind – werden in Slocan gecremeerd voordat in april 1943 het crematorium Nieuw Denver werd opgericht. De Slocan Valley is een vallei in de West Kootenay regio van British Columbia, Canada. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel Japanse Canadezen door een beleid van de Canadese regering naar interneringskampen in de vallei gedeporteerd van wie sommigen na de overgave van Japan daar zijn gebleven en daar in harmonie met de natuur leven.

Bron BNN

 

Categorieën: Nieuws, Japans boeddhisme, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Boeddhistisch monument ter ere van Japans Canadese -gecremeerde- geïnterneerden

  1. kees moerbeek schreef:

    Tijdens WO II hebben Amerikanen van Japanse afkomst zich onderscheiden als verdedigers van de democratie, dat wordt wel eens vergeten. Dit geldt ook voor Amerikanen van Duitse afkomst.

Menu