Gyoei Saile (41) een in Duitsland geboren boeddhistische geleerde en monnik, is deze week voor een historisch duizend jaar oud examen geslaagd dat slechts één keer in zijn leven kon worden afgelegd om een volledig gewijde boeddhistische priester te worden. Was hij gezakt dan had hij de tempel van de Hosso sekte in Nara, Japan, moeten hebben verlaten.

Het examen werd afgenomen in de Kofukuji tempel, een van de twee hoofdtempels van de Hosso sekte binnen het Japans boeddhisme, na het vervullen van veeleisende eisen. Het examen is in overeenstemming met de “Memorial Rite for Jion Daishi” en dit is de eerste keer in acht jaar dat het examen in de Nara-tempel is gehouden.

In het mondelinge examen van twee uur beantwoordt een student in een dialoog vragen over de leer, die vooraf aan de examinandus voorgelegd. Dat gebeurt in Kanbun, het klassieke Chinees dat in Japan wordt gebruikt.

Daarnaast doorlopen de monniken die het examen afleggen een pre-examen training, waarbij ze zich in een ruimte isoleren om een groot aantal Kanbun-lijnen uit het hoofd te leren en de juiste intonatie te leren gedurende ongeveer drie weken voorafgaand aan het examen. Tijdens die periode gebruiken zij slechts ontbijt en lunch en slapen rechtop zittend. Ze mogen naar buiten op de 1e, 6e, 11e, 16e, 21e, 26e en 31e van de maand, maar alleen voor pelgrimstochten naar de Kasugataisha schrijn en andere in aantal beperkte plaatsen.

Geboren in Duitsland, verhuisde Saile op 12-jarige leeftijd met zijn familie naar de Verenigde Staten. Hij studeerde klassieke Japanse literatuur aan de Universiteit van Californië. In 2001 schreef hij zich in op een graduate school van de toenmalige Osaka University of Foreign Studies om zich te verdiepen in boeddhistische literatuur en met name het onderwijs van de Hosso sekte, dat zelfs binnen het boeddhisme moeilijk te begrijpen is.

Toen hij in 2010 terugkeerde naar Japan om zijn doctoraatsthesis te schrijven, nam Saile deel aan een oefensessie in de Kofukuji tempel en werd hij in oktober 2011 monnik. Hij kreeg de boeddhistische naam “Gyoei”.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Japans boeddhisme, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk