De tentoonstelling is de eerste in Frankrijk die volledig gewijd is aan het leven van de Boeddha en aan de verspreiding van het boeddhisme in Azië, met bronnen uit onder meer Afghanistan, Japan, China en Indonesië. Het belicht de gevarieerde rijke iconografische en stilistische tradities in beelden, schilderijen en zelfs architectuur, die betrekking hebben op het voorbeeldige leven van de stichter van het boeddhisme.

De belangrijkste etappes van het epische leven van de Boeddha worden ontvouwd vanaf zijn geboorte als koningszoon in Nepal tot aan zijn overlijden na zijn verlichting in Kushinagara in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Het naast elkaar bestaan van vele verschillende tradities onderstreept het bestaan van de man, later bekend als Boeddha Shakyamuni, die over uitzonderlijke intellectuele en morele kwaliteiten van de geest beschikte, wat leidde tot het ontstaan van het boeddhisme.

De 10 sequenties van de tentoonstelling in het museum beginnen met scènes uit het vroegere leven van de Boeddha, te beginnen met de eerste preek die de Boeddha hield en de eerste kloostergemeenschap met de arhats (de eerste discipelen van de Boeddha), die samenvielen met de opkomst van het boeddhisme in India in de richting van de 5e eeuw voor Christus.

Het Guimet Museum of Asian Art in Parijs werd in 1889 opgericht door Emile Guimet, een industrieel en filantroop uit Lyon die zich richte op Aziatische kunst en kunstvoorwerpen. Zelfs na het overlijden van Guimet in 1918 zijn er nog voorwerpen aan het museum nagelaten of verzameld door onderzoekers die aan het museum verbonden waren, die aan de steeds groter wordende collectie zijn toegevoegd.

Guimet reisde voor het eerst door Azië tussen 1876 en 1877, waar hij contact had met boeddhistische priesters van verschillende sekten in Japan. De industrieel verwierf vele artefacten, kunstwerken en teksten. De belangrijkste kwamen terecht in zijn collectie in zijn museum in Parijs, compleet met een bibliotheek. Het museum, niet langer een privé-instelling, wordt beheerd door de Franse staat.

De tentoonstelling loopt tot 4 november.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Parijs – ‘de Gouden Legende’ expositie: het boeddhisme door de eeuwen heen

 1. G.J. Smeets schreef:

  Tegelijkertijd loopt elfers een bijzondere tentoonstelling over het boeddhisme in Tibet. Hier een zeer informatief stuk erover (moet je knippen en plakken want links doorgeven mag niet meer van de redactie):

  https:/www.nybooks.com/daily/2019/07/13/a-radical-realist-vieuw-of-tibetan-buddhism-at-the-rubin/

 2. G.S.Khouw schreef:

  Geachte Redactie, zoudt u er zo vriendelijk willen zijn om mij meer info over bovengenoemde tentoonstelling in Parijs,zeker qua: locatie (liefst met compleet adres/telefoon)en openingstijden,aan te reiken? Bij voorbaat mijn vriendelijke dank voor jullie medewerking bij deze. Khouw

  • Joop Ha Hoek schreef:

   It is located on 6, Place d’Iéna in the 16th arrondissement of Paris.