Het Peshawar museum in Pakistan heeft een ongeveer tweeduizend jaar oud boeddhabeeld uit zijn  collectie voor een tentoonstelling in het Rietberg museum in Zürich, Zwitserland aan dat museum in bruikleen gegeven. Het is de eerste keer dat deze sculptuur Pakistan verlaat.

De ruim drieënhalve meter hoge en bijna twee ton zware sculptuur met de titel ‘Buddha Shakyamuni’ is het hoogtepunt van de tentoonstelling ‘Next Stop Nirvana – Approaches to Buddhism’ in Zürich van 12 december 2018 tot 31 maart 2019.

Geschat wordt dat het beeld is gemaakt tussen de 1e en 3e eeuw. Het werd in 1909 opgegraven in het kleine dorp Sahri Bahlol en wordt sindsdien tentoongesteld in het Peshawar museum. Het Boeddhabeeld is volgens kenners een goed voorbeeld van de fusie tussen Indiase en Griekse kunst. Het wordt beschouwd als een uniek werk, niet alleen vanwege het formaat, maar ook vanwege de kwaliteit.

Het Peshawar museum heeft een van de grootste en meest uitgebreide collecties van Gandhara kunst uit de boeddhistische periode en wordt beschouwd als een van de grootste collecties van boeddhistische objecten in de wereld. Het museum bevat ook de grootste collectie over Gautama Boeddha, zoals boeddhistische stenen sculpturen, terracotta beeldjes en andere boeddhistische objecten. De permanente expositie van Gandhara kunst in de belangrijkste zaal omvat het levensverhalen van Boeddha, mirakels, verering van symbolen, relikwieënkisten, en individuele Boeddhasculpturen. De etnologische voorwerpen uit die periode worden ook tentoongesteld in het museum.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk