De Britse koningin Elizabeth II heeft de boeddhistische monnik Ajahn Brahm vanwege zijn streven naar gendergelijkheid benoemd tot lid in de Orde van Australië. Volgens een bericht van de Britse hofhouding heeft hij de onderscheiding ontvangen voor bewezen diensten aan het boeddhisme en de gelijkheid van mannen en vrouwen.

Brahm is geen onbekende in de boeddhistische wereld omdat hij al vele jaren de leer van de Boeddha verspreidt. Hij heeft zich gericht op het onderwijzen van de zogenoemd bostraditie in het theravadaboeddhisme en heeft een van de grootste boeddhistische kloosters in Australië opgericht.

Zijn Bodhinyana klooster in West-Australië is de plaats van de eerste inwijding van nonnen in de Thaise boeddhistische traditie van het boeddhisme. Wat tot heftige reacties leidde in de boeddhistische gemeenschap waar vrouwen minder rechten hebben dan mannen. Het opkomen voor vrouwenrechten kostte hem zijn positie binnen de traditionele boeddhistische tempels waarin hij actief was.

Momenteel probeert Brahm het (vrouwelijk) boeddhisme naar het Verenigd Koninkrijk te brengen met het Anukampa Bhikkhuni Project. In tegenstelling tot vele andere tempels is deze tempel een welkom oord voor vrouwen die naar de wijding binnen het boeddhisme streven. Het project is goed op gang gekomen en Brahm streeft naar de oprichting van een klooster om het nieuwe geloofssysteem een plek te geven.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Politiek, Opmerkelijk, Zorg, Boeddhisme, Theravada
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ajahn Brahm lid in de koninklijke Orde van Australië

  1. danny buysse schreef:

    Fantastisch nieuws.
    Lijkt vanzelfsprekend maar is het niet.Men kan niet genoeg aandacht geven aan verhalen zoals deze waar de positie van de vrouw in de boedhistische wereld zijn plaats opeist.
    Ayya Chanda was 2 weken terug voor een weekendretraite in een gelijkaardig project/klooster Tilorien in de Ardennen bij een andere non.Ze verdienen allebei jullie steun.