Gisteren keek ik naar een documentaire over de werkzaamheden van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Een internationaal tribunaal voor het vervolgen van personen die worden verdacht van het schenden van internationaal humanitair recht, gepleegd op het grondgebied van het voormalig Joegoslavië vanaf 1 januari 1991.

Ik zag doden en gewonden, concentratiekamptaferelen, vrouwen, mannen en kinderen die om bescherming en veiligheid smeekten bij VN-militairen. Massagraven. Prikkeldraad, een kamp. En ineens, tussen die vluchtelingen in het kamp een kleine jongen met een lief, wit, tam konijn in zijn armen. Het was verschrikkelijk in zijn mooiheid, zo liefdevol, je vlucht voor je leven en je biedt jouw konijn liefde en relatieve veiligheid. De bodhisattva in optima forma. Voor het executeren begon.

Wanneer houdt dat verschrikkelijke geweld nu eens op.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Nieuws, Joop Hoek, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Geluk, Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 147 – konijn

  1. WAM van Loenen schreef:

    Wanneer houdt dat verschrikkelijke geweld nu eens op? Zodra mensen in hún kringetje stoppen met afdwingen dat dit het enige juiste kringetje is.