De Verenigde Staten zullen degenen die verantwoordelijk zijn voor wat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo omschrijft als de ‘afschuwelijke etnische zuivering’ van Rohingya-moslims in Birma (Myanmar) ter verantwoording blijven roepen. Het land wil leiders strafrechtelijk laten vervolgen. Internationale mensenrechtenorganisaties verhogen de druk op de Birmese regering om de mensenrechten te respecteren en hebben stevige kritiek op de feitelijke leider van het land, Nobelprijswinnaar voor de vrede Aung San Suu Kyi die de gebeurtenissen verdedigt. Het leger heeft nog steeds veel invloed op de regering van Birma.
In augustus vorig jaar begon het Birmese leger een zuiveringsactie in de westelijke Rakhinestaat die meer dan 700.000 Rohingya uit hun huizen naar het naburig Bangladesh dreef. Complete dorpen werden platgebrand, mannen, vrouwen en kinderen vermoord en vrouwen verkracht. Pompeo zei dat, om de democratie van Birma te laten slagen, de militairen de mensenrechten moeten eerbiedigen.
De regering, onder leiding van Nobelprijswinnaar voor de vrede Aung San Suu Kyi, heeft de beschuldigingen over gruweldaden ontkend, door te zeggen dat veiligheidstroepen rechtmatig moslimmilitanten aanvielen Rakhine.
Eerder deze maand hebben de Verenigde Staten sancties opgelegd aan vier militaire en politiecommandanten in Birma en twee legereenheden, waarbij zij hen beschuldigden van etnische zuiveringen tegen Rohingya en wijdverbreide mensenrechtenschendingen in dat land.