De Chinese politie heeft in de regio Yulshul in Qinghai een gewelddadige traangasaanval uitgevoerd op Tibetaanse dorpelingen en daarmee volgens een lokale bron een einde gemaakt aan een twee maanden durend protest tegen vermoedelijke mijnbouwactiviteiten in de bergen in dat gebied. Op 7 juli verzamelden ongeveer 100 lokale Tibetanen zich in Upper Dechung, waar Chinese mijnbouwactiviteiten aan de gang waren, zo meldt Radio Free Asia (RFA)

De politie trad hard op. Een 70-jarige demonstrant moest in een ziekenhuis voor zijn verwondingen worden behandeld. Vrezend voor verder geweld door Chinese politiemachten in het gebied, vroegen rond 50 tot 60 lokale ingezetenen die avond provinciale autoriteiten om hun hulp en bescherming, maar sindsdien is niets meer van hen gehoord. De Chinezen vertelden ongeveer een jaar geleden dat ze een weg door het gebied zouden aanleggen, maar de lokale Tibetanen begonnen te vermoeden dat de Chinezen niet aan het graven waren voor die weg, maar een mijn aan te leggen. De ontginning zou een project zijn van lokale autoriteiten.

Tibet is een belangrijke bron van mineralen geworden die voor de economische groei van China nodig zijn en de Chinese mijnbouwactiviteiten in Tibetaanse gebieden hebben geleid tot wijdverspreide milieuschade, met inbegrip van de verontreiniging van waterbronnen voor vee en mensen en de verstoring van heilige plaatsen, zeggen deskundigen.

Bron RFA.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageer

Juist spreken bestaat uit:

  • Onthouding van het vertellen van leugens
  • Onthouding van het spreken van lasterende taal
  • Onthouding van het spreken van harde woorden
  • Onthouding van onzinnig gepraat

Dit zijn de regels voor het reageren op deze site.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu