Afgelopen maandag heeft de Soto Zen Buddhist Association in Amerika een verklaring gepubliceerd over de moedwillige scheiding door de Amerikaanse overheid van kinderen van hun ouders aan de grens tussen de VS en Mexico. De verklaring is ondertekend door meer dan 200 leraren uit verschillende boeddhistische tradities. Onder wie de Nederlandse leraren Petra Hubbeling van Zen Peacemakers Lage Landen en Irène Kaigetsu Kyojo Bakker van Zen Spirit.

In de verklaring wordt ingegaan op de praktijk van de Amerikaanse Customs and Border Protection om immigrantenkinderen bij het overschrijden van de grens tussen de VS en Mexico van hun ouders te scheiden. In de brief wordt opgeroepen een einde te maken aan deze praktijk, die wordt omschreven als een onredelijke schending van de fundamentele mensenrechten, en worden de verdedigers van deze praktijk opgeroepen de detentiefaciliteiten voor kinderen te bezoeken.

De verklaring: ‘Als westerse boeddhistische leiders veroordelen wij onvoorwaardelijk het onlangs opgelegde beleid om migrantenkinderen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens te scheiden van hun ouders.

De afgelopen weken zijn duizenden kinderen op onmenselijke wijze bij hun ouders weggehaald door de Amerikaanse douane- en grensbescherming, een beleid dat is veroordeeld door de Verenigde Naties en vele internationale mensenrechtenwaarnemers. Geen enkel ander land voert immers een beleid van scheiding van gezinnen die asiel willen aanvragen.

Ongeacht de juridische status van degenen die de VS proberen binnen te komen, is het scheiden van kinderen van hun ouders een schending van de fundamentele mensenrechten. Ouders die asiel zoeken maken lange, gevaarlijke en zware reizen in een poging om veiligheid en welzijn te vinden voor hun dierbare kinderen. Deze kwetsbare kinderen van hun ouders scheiden is wreed, onmenselijk en in strijd met de beginselen van mededogen en barmhartigheid die alle religieuze tradities aanhangen. Vanuit boeddhistisch perspectief is het de nauwe band tussen ouders en kinderen die niet alleen het fysieke welzijn van kinderen voedt, maar ook hun psychologische gezondheid en hun morele vorming.

Het scheiden van kinderen van hun ouders en het vastzetten van kinderen veroorzaakt vreselijke en onnodige trauma’s en stress bij jonge kinderen, die hun ontwikkeling belemmeren en schaden en schade op lange termijn veroorzaken. Dit beleid op Amerikaans grondgebied is moreel onredelijk. Het is op geen enkel niveau te rechtvaardigen dat dergelijke flagrante acties worden gebruikt als afschrikmiddel voor gezinnen die toegang en/of asiel zoeken in de VS – door gebruik te maken van de heilige band tussen onschuldige jongeren en hun ouders. Wij stellen voor dat onze huidige verdedigers van dit beleid enkele van deze grensovergangen en centra voor kinderdetentie bezoeken, zodat zij zelf de huidige effecten van hun beslissingen kunnen ervaren. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand die medelijden heeft met de kinderen van onze wereld en hun families en die zulke pijn en verdriet voor zichzelf getuigt, een dergelijke praktijk zou kunnen blijven handhaven.

Als mensen van geloof en geweten vinden wij het belangrijk dat wij ons op dit moment duidelijk uitspreken ter verdediging van de fundamentele mensenrechten en oproepen tot een onmiddellijke beëindiging van deze harteloze praktijk. Daarmee sluiten wij ons aan bij de stem van vele religieuze leiders en gemeenten die deze scheidingspolitiek onvoorwaardelijk hebben veroordeeld. Dit beleid is een ernstige schending van de rechten van het kind en moet vandaag worden stopgezet.’

Tenku Ruff, Soto Zen, president.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Geluk, Zen
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Zenboeddhisten wereldwijd – stop scheiding kinderen van ouders bij grens Mexico

  1. Peter Plat schreef:

    Zet Trump apart in een kamer met de tekst op de muren “Ik zal kinderen niet van hun ouders scheiden”