Tashi Wangchuk (33), pleitbezorger voor Tibetaans taalonderwijs in Tibet, moet onmiddellijk worden vrijgelaten, stelt International Campaign for Tibet (ICT). Tashi Wangchuk is vandaag veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van ‘aansporing tot separatisme’ door de Yushu Intermediate rechtbank.
De rechtszaak, die niet langer dan een dag duurde, vond plaats op 4 januari 2018. Tashi Wangchuk was in november 2015 kritisch over het Chinese culturele en onderwijsbeleid in een interview met The New York Times. Hij werd door Chinese autoriteiten gearresteerd in januari 2016 en beschuldigd van het aanzetten tot separatisme, waarvoor geen enkel overtuigend bewijs is geleverd.
“Er is geen duidelijkere en absurdere aanwijzing voor de extremistische houding van het huidige Chinese leiderschap, wanneer een jongeman wreed wordt gestraft omdat hij probeert zijn eigen taal te spreken en zijn bezorgdheid op vreedzame wijze uitspreekt over een toekomst waarin Tibetaanse kinderen misschien niet in staat zouden zijn om dit ook te doen. In dit geval stonden de rechten van minderheden, zoals die vastliggen in de Chinese grondwet voor de rechter en de uitkomst daarvan weerspiegelt de irrelevantie van China’s beweringen om de Tibetaanse taal en cultuur te beschermen. Tashi Wangchuk moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten”, zegt Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet.
Twee jaar geleden op 27 januari 2016 werd Tashi Wangchuk aangehouden naar aanleiding van de publicatie van een video in de New York Times (A Tibetan Journey for Justice), waarin verslag gedaan wordt van zijn pogingen om bij de officiële instanties een verzoek in te dienen voor extra Tibetaanse taallessen op scholen in de regio Yulshul.
De Tibetaanse taal – het fundament van de Tibetaanse cultuur, religie en identiteit – is de afgelopen zes decennia onder het Chinese bestuur gestaag ondermijnd. Chinese autoriteiten richten zich op de dominantie van de Chinese taal ten koste van het Tibetaans en ook marginaliseren ze de Tibetaanse taal door deze te verwijderen uit het lesrooster. Het Chinese beleid dat de Tibetaanse taal ondermijnt, is in strijd met bepalingen van China’s eigen wetten, met name de Wet op Regionale Etnische Autonomie. Beschermende bepalingen in de Chinese wet voor taal en cultuur worden in Tibet niet ten uitvoer gelegd.
ICT sluit zich aan bij Human Rights Watch en Amnesty International in hun oproep voor de onmiddellijke vrijlating van Tashi Wangchuk.