Amnesty International heeft gezegd over bewijzen te beschikken dat het islamitische Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) in augustus 2017 in Birma (Myanmar) ongeveer 99 hindoeïstische burgers heeft gedood. De gewapende strijders komen op voor de belangen van de Rohingya in Birma die massaal naar Bangladesh zijn gevlucht.

De gemaskerde strijders van ARSA doodden een aantal hindoes dichtbij het afgelegen dorp Kha Maung Seik, na het lanceren van de gecoördineerde aanvallen op 30 veiligheidsposten en een legerbasis in noordelijke staat Rakhine in de vroege uren van 25 Augustus, zo heeft Amnesty International gisteren bekendgemaakt.

Amnesty International baseert zich op verklaringen van getuigen, onder wie acht hindoe vrouwen, die beweerden te zijn ontvoerd door de ARSA-strijders en gedwongen bekeerd te zijn tot de islam. De mensenrechtenorganisatie onderzocht ook de moord op zes hindoes door deze opstandelingen, dichtbij de stad Maungdaw op 26 augustus vorig jaar.

De leider van de ARSA, Ata Ullah, zei eerder dat hij vecht voor de rechten van de Rohingya, een etnische moslimminderheid in Birma, die door veel meerderheidsboeddhisten als illegale migranten uit Bangladesh worden beschouwd. Als gevolg van een golf van geweld in het westen van Birma ontvluchten meer dan 700.000 Rohingya het land om uit handen te blijven van het leger en boeddhistische bendes. Ze beschuldigden de veiligheidstroepen ook van moorden en verkrachtingen.

Bron Amnesty International.

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk