Ik zit naast je
Doe niets
Zeg niets
En voel me simpelweg gelukkig

Gertjan van Zessen: ‘Zelfzorg en zelfontplooiing kunnen op gespannen voet staan met een goede zorg voor de partner en de relatie. Als psycholoog en seksuoloog werk ik met stellen die vaak heftig geraakt zijn door vreemdgaan, seksuele dubbellevens en seksverslaving. Wantrouwen en verlies van (zelf)respect richten grote schade aan; het besef jarenlang voorgelogen te zijn is pijnlijk. De behandelaanpak die ik specifiek voor seksverslaving ontwikkeld heb, richt zich op het versterken van de zelfwaardering en de zelfzorg. De benadering, vat van zelfwaardering geheten, is niet verbaal psychotherapeutisch maar steunt sterk op observatie- en aandachtoefeningen, en vertoont in zijn aanpak en effecten veel overeenkomsten met boeddhistische principes.

In 2015 mocht ik bij Ehipassiko over de individuele behandeling van seksverslaving vertellen; nu wil ik het hebben over de relatie. Hoe kun je de zelfwaardering van beide partners herstellen na zo’n inbreuk, wat doet groeiende zelfwaardering voor de dynamiek tussen de partners? Een goede behandeling leidt tot meer innerlijke rust, meer zelfbeheersing, meer empathie en een groter vermogen om lijden te verdragen. Dat kan een relatie versterken, maar ook breken. Wat gebeurt er als de seksverslaafde succesvol in therapie gaat maar de gekwetste partner niet aan zichzelf wil werken? Aan de hand van voorbeelden en wat theorie wil ik laten zien hoe elementen als aandachtigheid, niet-oordelen, compassie en loskomen van eigen verlangens en pijn, heel praktisch ingezet kunnen worden in een therapie.’

Op vrijdag 16 maart is Gertjan van Zessen te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Dr. Gertjan van Zessen is afgestudeerd in de klinische psychologie en de persoonlijkheidsleer en hij heeft een specialisatie in de seksuologie. Vanaf 1984 is hij bezig geweest met wetenschappelijk onderzoek, hoofdzakelijk op het terrein van seksualiteit en aids, maar ook psychiatrie en epidemiologie. In 1995 cum laude gepromoveerd in Utrecht, op een studie naar de ontwikkeling van seksueel dwangmatig gedrag. Van 1997 tot heden houdt hij zich naast klinische behandeling bezig met bedrijfsmatige psychologie en organisatieadvies. Van 1984 tot heden heeft hij een praktijk als seksuologisch therapeut, de laatste 20 jaar overwegend gericht op dwangmatige of verslaafde seksualiteit. Van Zessen is geregistreerd lid van de Nederlandse wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie, hij geeft onderwijs en nascholing in de seksuologie en hij publiceert regelmatig. Op de website van Psychologie Magazine is hij vast adviseur op het gebied van seksualiteit en relaties. Hij leidt ervaren behandelaars op in het werken met het Vat van Zelfwaardering. Hij is auteur van het boek “Verder na seksverslaving”.

Praktisch: Vrijdag 16 maart 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Gertjan van Zessen – zelfzorg in een partnerrelatie

 1. Daisy schreef:

  Wordt dit artikel gesponsord? Het valt mij op dat aan de meeste lezingen van Ehipassiko extra aandacht wordt gegeven door het BD.
  Eigenlijk horen die in de agenda of je moet andere organisaties ook de aandacht geven voor hun progamma.
  Verder vind ik dat het onderwerp nauwelijks over boeddhisme gaat.
  Waarschijnlijk zal mijn reactie niet geplaatst worden vanwege censuur.Dat vind ik overigens niet erg, omdat de redactie wel kennisgeving heeft genomen van mijn bericht.
  Door de censuur en willekeur begint het boeddhistisch dagblad noordkoreaanse trekjes te krijgen.