Drapchi, ook bekend als Lhasa gevangenis No. 1, is officieel als gevangenis in gebruik genomen in 1965. Het terrein was oorspronkelijk een militair garnizoen. Door de jaren heen zijn veel boeddhistische monniken en nonnen die zijn aangehouden vanwege hun politieke overtuigingen in die gevangenis terecht gekomen.

De gevangenis heeft een wrede reputatie. Veel Tibetaanse overlevenden, die er in geslaagd zijn om te vluchten en nu in ballingschap leven, hebben uitvoerig de slechte omstandigheden en marteltactieken in Drapchi beschreven.

De internationale mensenrechtenorganisatie Free Tibet vraagt als onderdeel van de campagne In The Dark aandacht voor het lot van twee Tibetaanse gevangenen van wie vermoed wordt dat ze worden vastgehouden in Drapchi.

Wangdu is een activist op het gebied van HIV/AIDS in Lhasa. In 2008 werd hij gearresteerd en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf na het versturen van een e-mail waarin hij gedocumenteerd de politie intimidatieacties op Tibetaanse demonstranten uiteenzette. In 2012 meldden getuigen dat hij in eenzame opsluiting zit en tekenen van verwondingen van mishandeling in de gevangenis vertoont.

Yeshe Choedron, een gepensioneerde arts, nam deel aan de protesten in 2008. Ze werd veroordeeld wegens ‘spionage’ en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Yeshe Choedron is moeder en heeft haar kinderen niet gezien sinds 2008. Ze wordt verondersteld te worden vastgehouden in Drapchi, maar er zijn geen recente updates over haar toestand, hoewel bekend is dat ze in slechte gezondheid verkeert..

Bezoek de In The Dark pagina van Free Tibet en teken petities voor de vrijlating van Wangdu en Yeshe Choedron. Free Tibet stuurt twee afzonderlijke petities, aan zowel de gouverneur van de Tibetaanse Autonomen Regio (TAR) en de directeur van de gevangenis van Drapchi, waarin ook geëist wordt dat ze tijdens hun detentie humaan worden behandeld.

Bron Free Tibet. Foto’s Free Tibet.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk