Tina Turner zingt een hindoeïstische mantra.
May there be happiness in all
May there be peace in all
May there be completeness in all
May there be success in all
filmpjes
De Boeddhistische Blik – Wat zingt er
Geluidskunstenaar Bert Barten richt sensoren op het hart van bomen en zo laat hij mensen horen hoe een boom klinkt als het dorst heeft, als het ademhaalt of als er fotosynthese plaatsvindt. Bert geeft muzieknoten aan de innerlijke processen van de boom. Hij hoopt mensen zo in verbinding te brengen met de natuur.
De Boeddhistische Blik – Wat zingt er
Geluidskunstenaar Bert Barten richt sensoren op het hart van bomen en zo laat hij mensen horen hoe een boom klinkt als het dorst heeft, als het ademhaalt of als er fotosynthese plaatsvindt. Bert geeft muzieknoten aan de innerlijke processen van de boom. Hij hoopt mensen zo in verbinding te brengen met de natuur.
De boeddhistische blik – Pekka
Op 7 november 2007 liep de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen om 11:44 uur zijn middelbare school in het Finse plaatsje Jokela binnen met een semi-automatisch pistool. In de veertig minuten die volgen schiet hij acht mensen dood, onder wie de schoolzuster, de directrice en uiteindelijk ook zichzelf.
Arie Vuyk – Van Boeddha Naar Bühne (documentaire) 2023
Deze documentaire geeft een intiem kijkje in het leven van cabaretier Arie Vuyk, die pendelt tussen kluizenaar en clown, waarbij de kleedkamer symbool staat voor de ruimte tussen die twee. Een portret over iemand wiens werk te lang onder de radar is gebleven.
‘The Four Thoughts’ – het menselijk bestaan benutten om een spirituele ontwikkeling door te maken
Hoewel de inspiratie voor het stuk uit de boeddhistische literatuur komt, en het componeren zelf een vorm van contempleren was, wil de componist niet spreken van ‘boeddhistische muziek’. Een boeddhistische bakker bakt ook geen boeddhistisch brood.
Niet iedereen is het gegeven om de kluit te belazeren (3)
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog houden overal ter wereld, ook in Nederland en België, wetenschappers zich bezig met complottheorieën en leveren hun bijdrage aan het internationale multi-wetenschappelijke debat over dit onderwerp. ‘Er bestaat weinig twijfel over dat dit onderwerp snel een mainstream-kwestie wordt.’
Weten wat je niet weet…
‘Kennis, gewone denk-kennis is altijd relatief. Nimmer weet je alles. Er valt immers oneindig veel te weten, nietwaar? Maar hoe zit het met de verlichting? In mijn ogen is zelfkennis niet beperkt maar wel altijd direct.’
Pink Floyd steunt Oekraïne met nieuwe single Hey, Hey, Rise Up
Pink Floyd heeft de eerste single in bijna dertig jaar tijd uitgebracht. Met Hey, Hey, Rise Up breekt de legendarische Britse band een lans voor de Oekraïense bevolking.
Minister Grapperhaus en de Vesakh-boodschap
Minister Grapperhaus feliciteert de boeddhistische gemeenschappen in Nederland met Vesak.
Dingeman Boot – ‘veel te leren van onhebbelijke mensen’
Dit keer gaan zij langs de verschillende leermeesters van wie Dingeman Boot zelf onderricht heeft gehad. En dat zijn niet de minste leraren, onder wie Wolter Keers, Jean Klein, Shri Nisargadatta Maharaj, Mettavihari, U Pandita, Joseph Goldstein en Tsoknyi Rinpoche.
Interview Dingeman Boot over twijfel, nieuwsgierigheid en vertrouwen
Dingeman Boot: ‘Dhamma is voor mij bezig zijn met de waarheid, de werkelijkheid, het pad gaan dat de Boeddha ook ging, de instructies die de Boeddha gaf, zijn onderricht.’
Kritiek op tijdstip vertoning Australische film over Thaise koning
De documentaire komt na maandenlange oproepen om de Thaise monarchie te hervormen. Tientallen demonstranten riskeren lange gevangenisstraffen omdat ze de monarch zouden hebben belasterd.
Media archief BOS overgedragen
Dankzij gezamenlijk optreden van de BUN en het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA) en met medewerking van de BOS is het gelukt om een unieke, historische, collectie veilig te stellen.
Animal Rights – tegenwicht aan ‘Porktober’ propaganda
In de beelden is te zien hoe varkens uit verveling en frustratie elkaars oren afknagen, vooral die van hun zwakkere soort- en lotgenoten. Hoe pasgeboren biggetjes over dode andere biggen naar de tepels van hun in een kooi opgesloten moeder kruipen.
‘Stills uit een nachtfilm’
Ik merkte dat als ik bij het slapen gaan mijn ogen sluit, er allerlei bewegende beelden langskomen op het scherm aan de binnenkant van mijn ogen. Ze zijn kleurrijk en bevatten allerlei vormen.
Geloof in vrijheid en vrede – vrijheid en opgesloten – Jan Veenendaal
Onderdeel van de bijeenkomst In vrijheid en vrede zijn filmpjes waarin mensen vanuit de tien deelnemende religies en levensbeschouwingen vertellen hoe hun levensovertuiging hen inspireert om concreet gestalte te geven aan vrede en vrijheid. Namens het boeddhisme in Nederland sprak Jan Veenendaal op video een tekst in.
‘The World After: Conversation Pieces’
Ondanks dat veel van de projecten van boeddhiste, film- en programmamaker Madelon Hooykaas gecanceld of uitgesteld zijn gedurende deze uitdagende corona tijden komen er weer nieuwe mogelijkheden.
Prinsjesdagviering 2020
Ook dit jaar begint Prinsjesdag met een interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst waarin vertegenwoordigers van diverse religies en levensbeschouwingen hun boodschap voor parlement, regering en samenleving over het voetlicht brengen. Wegens het coronavirus is de Prinsjesdagviering dit jaar alleen toegankelijk voor genodigden.
Boeddhistische mensenrechten monnik ontvlucht Cambodja
In een paar dagen tijd is de reputatie van de Cambodjaanse boeddhistische monnik en mensenrechtenactivist Luon Sovath (42) door fake berichten en filmpjes op Facebook vernietigd. De monnik voelde zich gedwongen zijn land te ontvluchten en met een vluchtelingenvisum zijn heil te zoeken in Zwitserland.
Robert Hartzema – vrij & onbezorgd – wat er ook gebeurt
Robert Hartzema: ‘Wanneer de wereld om ons heen chaotischer wordt en we de controle dreigen te verliezen, schieten we meestal in oude angsten en bezorgdheden.’
Een eenvoudig, krachtig gebed in uitdagende tijden
‘Dank u’ is een van de meest effectieve en grote mantra’s of gebeden die je kunt maken’.
Maarten Olthof over het leven van de Boeddha
Programmamaker en kunstenaar Menno Bijleveld bezocht de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met zenmonnik en schrijver Maarten Olthof, die een aantal topstukken belicht, en maakte er een video over.
Videoregistratie: mantra-concert door Manish Vyas
De mantra-traditie is ontstaan in het oude India en de meeste teksten zijn opgedragen aan goddelijke vormen of natuurelementen. Het idee achter mantra-recitatie is jezelf versterken of helen.