Op zondag tien april zendt de Nederlandse publieke omroep KRO-NCRV de documentaire Hermits uit, over moderne Chinese kluizenaars. Vijfentwintig jaar geleden vertrok de Amerikaanse schrijver Bill Porter naar het Zhongnan gebergte om moderne Chinese kluizenaars te ontmoeten. Nu keert hij terug.

Road to heaven boekomslagPorter schreef het boek Road to Heaven over, een standaardwerk voor westerlingen die zich afvragen wat er over is van het boeddhistische en daoïstische ascetisme in China. Porter keert bijna een kwart eeuw later voor de eerste keer terug naar Zhongnan om van binnenuit het kluizenaarsleven vol stilte en diepe devotie te ervaren, op een adembenemende locatie.

Het kostte de filmploeg drie jaar en veertien bezoeken aan het moeilijk te bereiken gebergte om Hermits te voltooien. De documentaire is zo natuurlijk mogelijk gemaakt om alles te laten zoals het is. Zonder technische ingrepen, om zo dicht mogelijk bij de eenvoudige manier van leven van de kluizenaars te komen.

In Nederland zijn er ook kluizenaars. Schrijver Jan Geurtz vindt dat je je regelmatig uit de wereld moet terugtrekken om zicht te krijgen op je binnenwereld. Menno Bijleveld ging speciaal voor Bodhitv langs bij de schrijver. Hij vertelt over de romantiek van het kluizenaarschap en de noodzaak van meditatie om jezelf tegen te komen.

Geurtz is de auteur van de bestsellers ‘Verslaafd aan liefde’, ‘Bevrijd door liefde’, ‘Verslaafd aan denken’ en ‘Het einde van de opvoeding’. Hij studeerde orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie, en is geïnspireerd door het boeddhisme. In zijn laatste boek ‘Vrij van gedachten’ laat Jan Geurtz zien dat het geloof in onze gedachten de fundamentele oorzaak is van lijden. Het zijn onze gedachten die een scheiding creëren tussen onszelf, de ander en de wereld, en die telkens weer dezelfde levensproblemen veroorzaken.

Hermits is zondag 10 april 2016 te zien om 15:00 uur op NPO2, bij de KRO-NCRV, en is een productie van de boeddhistische stroming.

Bron Bodhitv.

 

Categorieën: Chinees boeddhisme, Bodhi TV, Boeddhisme, Media
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op Kluizenaars – stilte en diepe devotie

 1. Cees Swinkels schreef:

  Is het deze docu?
  https://youtu.be/tsVb6qEzEpI

  Dan is tie nu al te bekijken :-)

 2. Stiltespinster schreef:

  When you look, just look !

  Dank je wel voor de tip.

 3. minke roscam abbing schreef:

  Het was een prachtige uitzending, die van 10 april van 3 tot 4 uur. Helaas niet dezelfde waar hierboven naar verwezen werd op YouTube. Was dat maar waar, want ik zou deze heel graag nog een tweede keer zien.

 4. Cees Swinkels schreef:

  Dat is jammer. Ik dacht echt dat het de uitzending was van Youtube. Nu heb ik hem gemist en uitzending gemist geeft niet thuis!
  Iemand een idee waar deze docu nog te zien is?

 5. Rene Bekink schreef:

  Inderdaad kan ik deze documentaire niet terugvinden. Een andere film over Chinese boeddhistische kluizenaars – waar ik zeer van onder de indruk was – is ‘Amongst White Clouds’. Deze is wel op YouTube te zien: https://www.youtube.com/watch?v=OKfl7SQOSPA