In het radioprogramma OBA live van de boeddhistische radio gaat het over lichaam en gevoel. Thema van deze uitzending is: verslaafd aan liefde, verslaafd aan seks. Te gast zijn schrijver Jan Geurtz  en seksuoloog Gertjan van Zessen.

BOS radio cover_Bevrijd_door_Liefde30Jan Geurtz publiceerde onlangs ‘Bevrijd door liefde’. Hij schreef al meerdere goed gelezen werken over onze worsteling met het fenomeen liefde. Door ons denken, en het geloof in de echtheid van onze gedachten, zitten we gevangen in het keurslijf van een onjuist beeld van onszelf en de werkelijkheid. Dit heeft tot gevolg dat we telkens weer bekneld raken in een vicieuze cirkel van nare gedachten en pijnlijke gevoelens.

Gertjan van Zessen

Gertjan van Zessen.

Gertjan van Zessen.

Seksuoloog en psycholoog Gertjan van Zessen behandelt al 25 jaar mensen met ‘seksverslaving’. Hij heeft een eigen methode ontwikkeld, ‘Het vat van zelfwaardering’, die ook toepasbaar is bij andere vormen van verslaving en is ontstaan door te kijken naar wat er in zijn patiënten omgaat.

Seksuele verslaving is een serieus probleem met potentieel ernstige gevolgen voor individuen, relaties en gezinnen. Het is geen nieuwe aandoening maar krijgt tegenwoordig wel meer aandacht en steeds meer instellingen en hulpverleners richten zich op deze klacht. Informatie op het internet over behandelingen is vaak somber en legt te veel nadruk op het ziekelijke en progressieve karakter dat seksverslaving, net als andere verslavingen, zou kenmerken.

Seksuoloog en psycholoog Gertjan van Zessen: ‘Seksverslaving is, zeg ik op basis van een ruime ervaring in onderzoek en therapie, geen letterlijke verslaving aan seks maar in de kern een onvermogen om met negatieve emoties en lage eigenwaarde om te gaan. De behandeling die op deze visie stoelt, is positief over seks, constructief van aard en richt zich uiteindelijk niet op het bedwingen of wegnemen van de seksuele symptomen, maar op het onderliggend probleem: lage eigenwaarde en onvoldoende zelfsturing. Ze vertoont veel raakvlakken met het boeddhisme.’

Presentatie: Bettine Vriesekoop.

Uitzenddatum: Dinsdag 24-2-2015 19:00 – 20:00 NPO Radio 5
BOS radio_nathans_300

Hannah Nathans, foto Willem van der Vlies.

In het programma De Nachtgast gaat Marlous Lazal in gesprek met Hannah Nathans. Zij is rabbijn van de progressieve Joodse Beit Ha’Chidush gemeente in Amsterdam. Een van de weinige Joodse gemeentes waar ook ‘vaderjoden’, waar Nathans er zelf een van is, welkom zijn. Zij groeide op in een christelijk milieu, maar vond daar niet wat ze zocht. Een bezoek aan een sjabbatdienst veranderde haar leven en ze begon met een intensieve studie Hebreeuws en kabbala.

Voor haar rabbijnstudie werkte zij als management consultant, coach en spiritueel begeleider. Ze publiceerde o.m. Adviseren als tweede beroep (Kluwer) en Werken met het Enneagram (Scriptum) .

BOS BeitHa_Chidush300Beit Ha’Chidush (‘Huis van Vernieuwing’) is in 1995 opgericht door een aantal Joodse homo’s uit de Verenigde Staten, die zich niet welkom voelden bij de Nederlandse liberale gemeentes. De gemeente komt minimaal drie keer per maand samen in de Uilenburger Synagoge voor kabbalat sjabbat, een zaterdagochtenddienst of een feestdag.

Uitzenddatum: Woensdag 25-2-2015 00:00 – 00:35 NPO Radio 5

Categorieën: Nieuws, Reportages, Media
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu