
Wow…
Home » Maatschappij » Onderwijs
door de redactie
Het seminarie heeft goede contacten over Boeddhistisch Geestelijke Verzorging in Taiwan, Thailand en Japan. Daarnaast ondersteunt het seminarie bij het opzetten van Boeddhistisch Geestelijke Verzorging bij de Duitse Boeddhistische Unie en de Zweedse Boeddhistische Unie.
Lees meer over Boeddhistisch Seminarie Vrije Universiteit Amsterdam
door de redactie
Helma Ton is per 1 juni opgevolgd door Naomi Schieman, beoefenaar bij Jewel Heart (Tibetaans Boeddhistisch Centrum in Nijmegen) opgericht door Gelek Rimpoche (1939-2017). Naomi heeft jarenlange ervaring in het onderwijs, onder meer als directeur-bestuurder van een Vrije School
Lees meer over Nieuwe directeur Boeddhistisch Vormingsonderwijs (BVO)
door Kees Moerbeek
Hoewel laaggeschoolden getalsmatig in de meerderheid zijn, dringen ze nog amper door tot het parlement. Meer dan ooit komen populistische partijen op voor laaggeschoolden. Volgens David van Reybrouck in zijn boek Pleidooi voor populisme, zijn deze partijen niet noodzakelijk een gevaar. Ze drukken op een onhandige manier soms het verlangen uit van laagopgeleiden naar politieke betrokkenheid.
door de redactie
In 2024 heeft het Social Services Fund 36.042 dollar beschikbaar gesteld, waarmee het volledige jaarlijkse budget van de school wordt gedekt.
Lees meer over Binnen FPMT-organisatie: Onderwijs voor kinderen in afgelegen streek in Nepal
door de redactie
Wakker Dier maakte bezwaar tegen het te eenzijdige en rooskleurige beeld dat het lesmateriaal schetste van de sector. Zo noemde het de eenling box voor kalfjes ‘een fijn plekje met stro’ en suggereerde het dat ‘de meeste koeien de hele dag lekker in de wei grazen’. Dit is misleidend, oordeelt de RCC nu.
Lees meer over RCC: lespakketten Schoolmelk-programma misleidend
door gastauteur
Binnen boeddhistische gemeenschappen (Sangha) gaat het soms radicaal verkeerd. Een foute leiding die de Dhamma niet ziet, is niet bekwaam mensen te wekken en te motiveren, te inspireren om de ware Dhamma te beoefenen waardoor mensen kritische, wijze en intelligente mensen zouden kunnen worden. Dit uitblijven is het voornaamste gevaar waardoor de Dhamma uit de wereld verdwijnt en veel schade wordt aangericht.
Lees meer over Vooruitblik oprichting Sangha – op basis van de Theravada leerstellingen
door de redactie
De in 2018 vernieuwde Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit is gestoeld op vijf principes waar een integere onderzoeker zich aan dient te houden: eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Deze code vraagt om een brede implementatie in alle facetten van het academisch leven om een cultuur van wetenschappelijke integriteit te bewerkstelligen. Hoognodig, omdat uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse wetenschappers zich met enige regelmaat zegt schuldig te maken aan zogenaamde questionable research practices, bedenkelijke onderzoekspraktijken, zoals het niet publiceren van ongunstige resultaten. Maar uit de Verkenning van Foodwatch komt naar voren dat er van een cultuur van wetenschappelijke integriteit nog lang geen sprake is.
Lees meer over Foodwatch eist onafhankelijk voedselonderzoek
door de redactie
In 1992 publiceerde Lopon Tenzin Namdak Heart drops of Dharmakaya, een handboek van Dzogchen meditatiepraktijken, van de preliminaries tot de meest gevorderde togyal praktijken. Dit is het eerste algemeen verkrijgbare boek in het Engels dat daadwerkelijk in detail de praktijken van dzogchen beschrijft.
Lees meer over Rinpoche Lopon Tenzin Namdak vanmorgen overleden
door de redactie
door Ardan
door André Droogers
De literaire vorm van het hemelvaartverhaal komt niet uit de hemel vallen. Feitelijk is het motief van een hemelvaart niet voorbehouden aan de figuur van Jezus. In het Oude Testament komen al personen voor die in de hemel worden opgenomen, soms zelfs net als Jezus op een wolk. Ook van Romeinse keizers werd verteld dat ze ten hemel voeren. Er zijn ook verhalen waarin mensen tijdelijk opgenomen werden in de hemel om een boodschap of instructie te vernemen.
door gastauteur
Naar aanleiding van het zeventigjarig bestaan van de Deutsche Buddhistische Union heeft het tijdschrift Buddhismus Aktuell aan een groot aantal Duitse boeddhistische leraren de vraag voorgelegd hoe de traditie behouden kan blijven op een manier die ook relevant is voor de huidige tijd. Een van hen was Frank Hoshin Richter, die in 2022 door Jiun roshi tot leraar is benoemd. Dit is wat hij als antwoord op die vraag heeft geschreven.
Lees meer over Hoe houden we het boeddhisme relevant voor deze tijd?
door Dharmapelgrim
Menno neemt doorgaans ruim de tijd om zorgvuldig één of twee spannende avonturenverhalen uit te kiezen. Aansluitend loopt hij naar de boekenkasten met non-fictie om er lukraak een paar uit te pakken. Thuis ziet hij dan wel of er iets interessants tussen zit of niet. Meestal leest hij er slechts enkele pagina’s uit, om te constateren dat de boeken hoogst oninteressante onderwerpen behandelden. Een enkele keer zit er onverwacht toch een leuk boeken tussen, zoals een boek van Thor Heyerdahl over zijn reis met de Kontiki, of een boek van Albert Schweitzer over zijn Afrikaanse missie in Lambarene.
door Dharmapelgrim
De mogelijkheid van een derde wereldoorlog wakkert Menno ’s nieuwsgierigheid aan voor wat er in de eerste en tweede wereldoorlog is gebeurd. Wat hij daarover leest, voedt zijn verbeelding met afschuwelijke gedachten, die op hun beurt weer worden versterkt door foto’s uit geïllustreerde naslagwerken en beelden uit documentaires of speelfilms. Hij kan er vaak niet van slapen. Vooral twee foto’s bezorgen hem nachtmerries. De eerste foto toont een stapel lijken in een bevrijd concentratiekamp, de tweede slachtoffers van de bom op Hiroshima.
door Dharmapelgrim
Er zijn meer factoren die Menno de lust tot leren ontnemen. Hij spreekt er met niemand over, uit wisselende mengelingen van angst, boosheid, eigenwijsheid, gekrenktheid en pure rebellie. Hij ondergaat school als pure vrijheidsberoving en vindt de inhoud van de meeste lessen amper de moeite waard om op te blijven letten, doordat ze op geen enkele manier beantwoorden aan zijn behoeften. Het meest duidelijke voorbeeld is Duits.
door de redactie
Het is een film over lef en moed die nodig zijn om voorbij te gaan aan alle dingen die ons afleiden van het verkennen van onze innerlijke wereld. De kluizenaar wordt zijn meester en begeleidt zijn leerling door zijn eigen innerlijke landschappen. Burger bezocht zijn meester vaak en verliet de bergen telkens als een nieuw persoon.
Lees meer over Boeddhistische Blik – the mountain path – op zoek naar een wijze kluizenaar
door de redactie
Anderhalf jaar geleden begon schrijver en publicist Rolf Wennekes (Nijmegen, 1951) aan de verklarende woordenlijst ‘Oosterse spiritualiteit’ voor de heruitgave van een van zijn boeken. Al snel bleek het project uit te dijen en werd uit de aanvankelijke woordenlijst een zelfstandig handboek onder de voorlopige werktitel ‘Aziatische filosofie en spiritualiteit’- met de toevoeging ‘Hedendaags handboek over boeddhisme en hindoeïsme’. Voor het bovengenoemde project is de auteur inmiddels op zoek naar (welwillend-kritische) meelezers.
door de redactie
door de redactie
Het Noord-Koreaanse regime, dat lijdt onder aanhoudende voedseltekorten sinds het midden van de jaren 90, heeft het fokken van “grasgevoerde” dieren zoals konijnen en geiten als vleesbron actief gepromoot. In het bijzonder heeft het de nadruk gelegd op het fokken van konijnen, omdat deze zowel vlees als bont van hoge kwaliteit leveren. De autoriteiten hebben verenigingen en boerderijen voor het fokken van konijnen opgericht in steden en provincies in het hele land en er een belangrijk staatsinitiatief van gemaakt.
Lees meer over Noord-Korea beveelt scholen meer konijnen te fokken om leger te voeden
door gastauteur
De Grote Perfectie, ook bekend als de Atiyoga of Dzogchen (rDzogs chen), is een traditie van esoterisch boeddhisme die onmiddellijke verlichting voorstaat en voor het eerst naar Tibet werd gebracht in de achtste eeuw van het gewone tijdperk. De Indiase manuscripten van deze traditie zijn verloren gegaan in de tijd. Alleen de Tibetaanse vertalingen zijn bewaard gebleven.
Lees meer over The Pearl Necklace Tantra: Upadesha Instructions of the Great Perfection
door de redactie
In mei nodigt Zen Peacemakers sangha Lage Landen belangstellenden uit voor twee betekenisvolle bijeenkomsten die ons helpen om stil te staan bij vrede en onze relatie met de ecologische crisis. Beide dagen zijn geworteld in de drie intenties van de Zen Peacemakers.
Lees meer over Zen Peacemakers – wereldvrede en bearing witness
door Edel Maex
Zen is meer dan zitten. We staan van ons kussen op en gaan weer doen wat we te doen hebben. Gaan we ons in dat doen verliezen? Of kunnen we tussen alle doen in even inchecken bij dat mateloze mededogen, en dat in de tijdslijn van ons leven inbrengen? Thich Nhat Hanh noemt het een mindfulness bel, iets wat ons eraan herinnert. Dat kan een beeld zijn, of een woord, of een eenvoudige mandala van vijf gekleurde schijven. Het maakt niet uit. Als het maar helpt.
door de redactie
In westerse samenlevingen kennen we het boeddhisme van zenmeditatie of mindfulness-oefeningen. Maar de wereld van het boeddhisme is meer dan de ‘antistressreligie’ zoals het Westen het graag voorstelt. Het is een religie met een rijke traditie die overigens niet altijd zo vredelievend is als vaak gedacht wordt.
Lees meer over Radboud Universiteit -Collegereeks | Boeddhisme