• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Jana- Aardappelgnocchi

Jana- Aardappelgnocchi

10 oktober 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken en hun aandeelhouders tevreden te houden. Ze verkopen ons voor veel geld (en met een ruime winstmarge) producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën. Als consument hebben we de macht om verandering te bewerkstelligen, maar de krachten die het systeem bij het oude houden zijn groot. Denk aan de wapenlobby in de VS, de autolobby en de boerenlobby in Brussel, de olielobby, en al die andere lobbygroepen die er voor zorgen dat kwalijke praktijken waar geen weldenkend mens achter kan staan toch in stand worden gehouden.

Aardappels, schets Jana.
Aardappels, schets Jana.

Vandaag een lekker antiglobalistisch recept met slechts drie ingrediënten. Haal de aardappels bij voorkeur direct bij een biologische boer of een zorgboerderij waar mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt het werk doen. Voor meel van granen uit de regio kun je terecht bij een molen in de buurt.

Ingrediënten (voor 3 grote of 4 kleinere eters als hoofdgerecht of 6 personen als voorgerecht):

  • Ca. 1 kg aardappels (geschild gewogen)
  • 200 gram tarwebloem plus nog wat meer om te bestuiven
  • 2 theelepels zout
  • Pesto of saus naar keuze, versgemalen peper, basilicumblaadjes en/of goede olijfolie.

Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in ca. 15 minuten (afhankelijk van de grootte) net gaar en giet ze af. Laat nog even nagaren op heel laag vuur met de deksel op de pan. Stamp er vervolgens puree van met 1 theelepel zout. Laat een beetje afkoelen en kneed er vervolgens met de handen 200 gram bloem doorheen, tot een soepel, elastisch deeg ontstaat.

Neem telkens een pluk van het deeg en rol er op een met meel bestoven aanrecht rolletjes van van ca. 1,5 cm dik (een vinger dik). Snij deze in stukjes van ca. 2 cm. Je kunt er nu met de duim een kuiltje in drukken. Leg de gnocchi op een met meel bestoven plank, druk ze eventueel nog wat in vorm zodat ze straks bij het koken niet uit elkaar vallen.

Gnocchi rauw
Gnocchi rauw

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook met wat zout en zet een schaal of borden in de oven op 50 graden om voor te verwarmen. De gnocchi worden in kleine porties gekookt en na het koken kunnen ze in de oven warm worden gehouden tot alles klaar is.

Laat telkens 20-25 gnocchi in het kokende water glijden. Ze zakken naar de bodem. Zet het vuur hoger. Na ca. 2 minuten komen de gnocchi bovendrijven en zijn ze gaar. Schep ze uit het water, laat even uitlekken, houd ze warm in de oven, en ga door totdat alle gnocchi gekookt zijn.

Gnocchi olijfolie basilicum
Gnocchi olijfolie basilicum

Serveer met een scheutje goede olijfolie, een paar blaadjes basilicum, en wat versgemalen peper of met een pesto of saus naar keuze. Bij voorbeeld de hazelnoot-rucolapesto   van ca. 50 gram licht geroosterde hazelnoten, 75 gram rucola, scheut olijfolie, scheut walnotenolie, snuf zout en sap van ½ citroen (zie ook link).

Overgebleven gnocchi kunnen de volgende dag in de salade. Ik vond ze de volgende dag nóg lekkerder.

Gnocchi pesto
Gnocchi pesto

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Economie, Natuur, Voedsel Tags: aandeelhouders, bio boer, Jana Verboom, molen, multinationals, winst

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi
  2. Refreshing Earth of the Heart – Aardappelgnocchi
  3. Jana- Pompoenpitten roosteren
  4. Jana – De keuken van het Romeinse Rijk

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 juni 2022 - 3 juli 2022
    Zomer Retraite met Losang Gendun
  • 2 juli 2022
    Zazenkai Zengroep Oshida met Helma Jifu Vulink
  • 3 juli 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur

Erik Hoogcarspel - 30 juni 2022

Nog steeds, ook op de klimaatdemonstratie van 19 juni jl., ziet men groepen in het zwart geklede jongeren mee demonstreren die zich presenteren als vertegenwoordigers van het anarchisme. Deze groepen kunnen in het buitenland erg agressief optreden en zelfs banden onderhouden met extreemrechts. Vele oppassende burgers zien het anarchisme aan voor een uiting van jeugdige overmoed, die vanzelf wel zal overgaan. Hoe kun je immers een staat besturen zonder regering? Was het anarchisme niet een soort extreem communisme en hebben we niet gezien dat het communisme gewoon een slecht systeem is?

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Boekbespreking – Bernard Mandeville, een ondeugende denker?

Erik Hoogcarspel - 9 juni 2022

Bernard Mandeville (1670 – 1733) werd geboren in een gegoede remonstrantse familie te Rotterdam. Hij studeerde in Leiden en vertrok tegen het einde van de 17e eeuw naar Londen om er een medische praktijk op te zetten. Daar schreef hij eerst luchtige stukjes proza in tijdschriften, maar later publiceerde hij ook over geneeskunde en economie. Zijn bekendste boek is “De fabel van de bijen”.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Het jaar 2022 – dag 181 – boeren
  • Kloof tussen boekenrecensenten en lezers – auteur plaatst advertenties in NRC
  • Vrijdag Zindag – Arbeidsmigrant
  • Halte Hertenkamp, aantekeningen van Boeddha’s buschauffeur
  • Simpel en waar: drie nieuwe boeken van uitgeverij Samsara

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens