• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Gezondheid » foodwatch: meer giftig kwik in vis

foodwatch: meer giftig kwik in vis

17 september 2015 door de redactie

De Europese Commissie is van plan om de toegestane maximumgehaltes van kwik in vis te verhogen. Consumenten worden daardoor aan hogere doses van dit giftige metaal blootgesteld. Dat blijkt uit voorstellen van de Europese Commissie die consumentenorganisatie foodwatch in heeft mogen zien. Op 21 september volgt naar verluidt een overleg over deze plannen met een commissie van experts. De consumentenorganisatie roept de Europese Commissie op om af te zien van een versoepeling van de maximumgehalten van kwik in vis.

Daarom start foodwatch een mailactie gericht aan de Europese Commissie. “Deze plannen zijn absoluut niet in het belang van de consument. Ze gaan regelrecht in tegen de wetenschappelijke consensus dat kwik heel giftig is en zo min mogelijk in ons voedsel terecht moet komen “, stelt Jurjen de Waal, woordvoerder bij foodwatch.

De nieuwe maximumgehalten van het giftige kwik zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke standaarden die toezien op de volksgezondheid. De voorgestelde waarden komen voort uit de hoeveelheid kwik die daadwerkelijk in bepaalde vissoorten wordt aangetroffen. Sterk vervuilde vissen met een hoog kwikgehalte krijgen daardoor een hoger toegestaan maximum, vissen met een laag kwikgehalte krijgen een lager maximum. De Europese Commissie wil op basis van deze aanpak zo de toegestane kwikwaarden bij roofvissen verdubbelen (van 1 tot 2 milligram per kilo vis). Anderzijds wil ze de maximumgehalten voor vissoorten met lage kwikgehaltes verlagen (van 0,5 tot 0,1 milligram per kilo vis).

Volgens foodwatch is dit laatste voornemen vooral een “truc” om de versoepeling van de maximumgehalten te camoufleren. Kleinere vissoorten hebben namelijk zulke lage kwikwaarden dat ze nu al voldoen aan de geplande, verscherpte maximumgehalten – de nieuwe waarden zullen dan ook niet leiden tot een lagere inname van kwik door consumenten. De geplande versoepeling van de maximumgehalten bij roofvissen daarentegen leidt wel tot een duidelijke verhoging van de blootstelling aan kwik.

“Uiteindelijk krijgt de consument meer kwik binnen. De verscherpte normen voor kleinere vissen levert geen verbetering op, terwijl de versoepeling van de maximumgehalten voor roofvissen de blootstelling van mensen aan kwik verhoogt. Dit is een perverse maatregel, waarvan alleen de visindustrie profiteert; en wel ten koste van de gezondheid van consumenten“, stelt Jurjen de Waal van foodwatch.

Onderzoek van de Europese voedselautoriteit EFSA toont aan dat vooral grote roofvissen aan de top van de voedselketen, zoals zwaardvissen en tonijn, vaak hogere kwikgehaltes hebben dan volgens de huidige regels is toegestaan. Bij zwaardvissen mag op dit moment bijvoorbeeld circa 50% van de visvangst niet worden verkocht. Na de voorgenomen versoepeling zou dit nog maar 14,5% zijn.

Kwik is een extreem giftig metaal. Door menselijk handelen, vooral door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticides, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht om daar – vooral in de vorm van het nog giftigere methylkwik – door vissen te worden opgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt consumenten en noemt kwik in haar top tien van chemische stoffen die de volksgezondheid bedreigen. Vooral zwangere vrouwen en (ongeboren) kinderen lopen extra veel risico. Methylkwik kan onder meer neurologische schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen verstoren.

foodwatch roept de Europese Commissie op om de voorgenomen versoepeling van de maximumgehalten niet door te zetten maar het probleem bij de kern aan te pakken. ‘In plaats van te sjoemelen met de maximumwaarden van kwik in vis zou de Europese Commissie werk moeten maken van het falende industrie en milieubeleid waardoor kwik onze wateren vervuild’, aldus foodwatch.

Bron foodwatch

 

Categorie: Gezondheid, Natuur, Nieuws, Voedsel Tags: EFSA, Foodwatch, gif, kwik, normering, verhoogd, vis, waarden

Lees ook:

  1. foodwatch – ‘NVWA wederom nalatig met waarschuwen voor vervuilde gojibessen’
  2. foodwatch – normen voor vervuiling vis met gevaarlijk kwik toch niet versoepeld
  3. foodwatch – Nutella ineens gezond?
  4. foodwatch – Rozijnen als ‘gezond tussendoortje’ zwaar vervuild met cocktail van bestrijdingsmiddelen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

de redactie

 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

14 sep
Tao en geluk; vijf bijeenkomsten
14 sep 23
29 sep
Retraite voor ouders
29 sep 23
29 sep
Zenweekend/retraite
29 sep 23
30 sep
Weekend Sesshin Zengroep Oshida
30 sep 23
30 sep
retraite Bhikkhu Analayo
30 sep 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De taal van het lijden  (deel 1 van 3)

    gastauteur - 20 september 2023

    De taal welke zich op verschillende momenten in ons leven aan ons openbaart, meestal in de vorm van verlies, pijn en verdriet, het diep begrijpen ervan, te leren het lijden te omarmen, er ruimte voor te creëren, zodat het uiteindelijk los kan komen.  Leren één te worden met de ontvouwing van het leven en het ontdekken, blootleggen en hervinden van deze nobele waarheid. Hoewel dit vaak een erg zware taak lijkt, en voor velen van ons te moeilijk om zelfs maar over na te denken, ligt er binnen dit proces van herkennen en het omarmen van lijden, een ontvouwen van kalmte, vreugde, vrede en harmonie met onszelf en de wereld om ons heen. Elke keer dat we dichter bij deze ontvouwing komen, tillen we een klein stukje van de sluier op die ons ware wezen omhult.

    Taigu – Tibetaans bijgeloof op gespannen voet met anatman

    Taigu - 19 september 2023

    Het geloof dat Tibetaanse boeddhisten vertegenwoordigen in de zielsverhuizing van de dertiende naar de veertiende Dalai Lama, en bij diens overlijden naar de vijftiende, onderstreept nog eens de ondoorzichtige magie waarvan het Tibetaanse boeddhisme is doortrokken. Je zou het een scepticus niet kwalijk kunnen nemen, wanneer deze de conclusie trekt dat bij de overgang van de ene op de andere Dalai Lama een loopje wordt genomen met het leerstuk van anatman, een van de klassieke hoekstenen van het boeddhisme.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 11 september 2023

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Pseudo-Cicero, pseudo-troost?

    Erik Hoogcarspel - 11 september 2023

    Cicero voert in zijn epistel aan dat we niet overmatig moeten rouwen om de dood van een geliefde, omdat er bij de dood voor de geliefde zelf weinig verloren gaat. Het leven is nu eenmaal niets dan ellende. Als je de pech hebt geboren te zijn geworden, kun je maar beter gauw dood zijn. Je hoeft ook niet oud te worden om te slagen in het leven.

    Wat loert daar in de duisternis?

    Kees Moerbeek - 10 september 2023

    Eeuwenlang zwierven ze in de bergen, de bossen, de velden, in de rivieren en langs de kust en joegen de Japanners de stuipen op het lijf of belaagden ze. Ze zijn ook nu niet weg te denken, de yokai.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De virtuele denkster 443
    • Sociale aspecten van het vroege boeddhisme – deel 4
    • Boeken – het Tibetaanse dodenboek voor beginners
    • B’eter – Vegan buiten de deur en wraps met ovengroenten en hummus
    • Geen dood, geen vrees (82)  – Tranen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.