Beeldend kunstenaar Paula Kuitenbrouwer bezocht onlangs de Kilmacurragh Botanische tuin aan de Ierse oostkust, ten zuiden van Dublin. Het cyclisch aspect van de opbouw, verval en herontdekken van botanisch grandeur zien we ook in een mensenleven.
Natuur
Het boeddhisme kent grote waarde toe aan de natuur. In deze rubriek artikelen zoals het verdwijnen van de natuur in Tibet (complete bossen worden er omgehakt) en hoe wij omgaan met de natuur in Nederland en België.
Reclamewaakhond: ‘Campina misleidt over duurzaamheid’
Eerder dit jaar won Wakker Dier een RCC-zaak tegen Melkunie. Die zuivelfabrikant beweerde dat koeien hun scheten wel kunnen laten waaien, omdat de uitstoot op andere vlakken wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld groene stroom en het planten van bomen. Maar om zo zijn volledige klimaatimpact te compenseren, zou Melkunie ieder jaar ongeveer acht keer de oppervlakte van het Nationaal Park De Hoge Veluwe moeten beplanten.
Maand van de Geschiedenis 2025 in het teken van mens en natuur
In hoeverre mogen we ingrijpen in de natuur? Dit urgente vraagstuk domineert de familiegeschiedenis van Jac. P. Thijsse. In zijn populaire Verkade-albums leerde hij Nederland begin vorige eeuw om de natuur te koesteren. Hij gaf de aanzet tot de oprichting van Natuurmonumenten. Zijn zoon Jo Thijsse volgde een ander pad. Hij specialiseerde zich in de waterloopkunde en werd de wetenschappelijke man achter de Afsluitdijk en de Deltawerken.
Thich Nhat Hanh – Gelukkig voortbestaan…
‘Die dag waaide het en na een tijdje zag ik dat het blad van de tak viel en naar beneden dwarrelde, vrolijk dansend omdat het al zwevend zichzelf in de boom zag. Het was heel gelukkig. Ik boog mijn hoofd en wist dat we veel moeten leren van het blad, omdat het niet bang was –het wist dat niets kan worden geboren en niets kan sterven.’
Het jaar 2025 – dag 195 – rotte
De Rotte, de fuut en de vis.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Boeken – Berghonger
In de bergen kijken we beter, voelen we meer en denken we minder. De bergen putten ons uit, leiden ons af, bieden gezelschap en maken ons eenzaam. Ze overweldigen ons met hun natuurpracht en brengen ons angst en euforie.
Maandlange Scheldewandeling – Take care of what takes care of us
Vormgever, boeddhist en beeldend kunstenaar Mark Schalken liep mee. Tussen het wandelen, kamperen en alle ontmoetingen door vond hij tijd voor een aantal reisschetsen. Achteraf monteerde hij een korte film.
Greenpeace roept Allseas op: Ga niet met Trump in zee
Een enorm spandoek met de tekst ‘Ga niet met Trump in zee’ prijkt aan de gevel van het kantoor van offshorebedrijf Allseas in Delft. Actievoerders van Greenpeace lieten het doek in de vroege ochtenduren vanaf het dak naar beneden zakken. Met deze actie roept Greenpeace Nederland het bedrijf op om niet te starten met diepzeemijnbouw en te stoppen met samenwerken met de Amerikaanse regering.
Wakker Dier – 74 procent van de koeien krijgt geen schaduw
Van de melkkoeien die op hete dagen buiten staan heeft 74 procent geen toegang tot schaduw. Dit blijkt uit een steekproef van Wakker Dier in Overijssel, de provincie met de meeste hittestressdagen voor melkkoeien en de meeste koeien in de wei. ‘Hier wordt de wet keihard overtreden,’ zegt Leonie Vestering van Wakker Dier.
Wakker Dier – Kabinetsplannen vee-industrie rampzalig voor dieren
In 2022 adviseerden wetenschappers de Tweede Kamer over de voorwaarden van een dierwaardige veehouderij. Zo zou een varken moeten kunnen wroeten in de grond en een koe zelf buiten naar eten moeten kunnen zoeken. Maar in dit kabinetsplan krijgt een varken van 110 kilo nog geen vierkante meter ruimte om te kunnen liggen en geen uitloop naar buiten. En een koe nog altijd geen recht op weidegang. Woordvoerder Vestering: ‘Dit plan dierwaardig noemen is op zijn zachtst gezegd een eufemisme, maar wat ons betreft eerder keiharde misleiding.’
XR blokkeert A44 dag voor NAVO-top: ‘wapenwedloop jaagt klimaatcrisis aan’
Oorlog en de klimaat- en ecologische crisis zijn met elkaar verbonden. Legers veroorzaken gigantische uitstoot: naar schatting 5,5% van het wereldwijde totaal. De voorgenomen herbewapening van NAVO-lidstaten leidt tot, naar schatting, 200 miljoen ton extra uitstoot van broeikasgassen. Dit is bijna twee keer zoveel als de jaarlijkse Nederlandse uitstoot.
Wakker Dier – Nieuwe radiospot over sloopmelk in FrieslandCampina-merken
De koe betaalt de prijs voor een systeem dat gericht is op het produceren van zoveel mogelijk melk tegen zo laag mogelijke kosten. Mede door jarenlang doorfokken produceert de gemiddelde melkkoe in Nederland nu jaarlijks rond de 9.000 liter melk (tegenover zo’n 4.000 liter in 1950). Ze komt over het algemeen weinig buiten en brengt vaak veel tijd door in stallen met vieze, gladde vloeren en krappe ligplekken. Daardoor krijgt ze sneller last van gezondheidsproblemen.
Gedachten over een haiku 38 – Ryōta
Het gezang van de bergkoekoek is een aankondiging van de zomer. Tegelijkertijd staat de vogel erom bekend de overledenen met zijn gezang te begeleiden naar de andere wereld. Twee totaal verschillende betekenissen. Heel verwarrend?
Zachte Krachten Brief 48 – bomen
Dirk van de Glind: ‘Bij deze ontvang je de 48e Zachte Krachten Brief met als losjes thema Bomen. Het deed me veel deugd zoveel mooie teksten en afbeeldingen, ook van ‘eigen’ bomen te ontvangen. Dank aan alle bijdragers.’
Milieuorganisaties blij met vernietiging natuurvergunning Schiphol
Omvliegers dragen niets bij aan de Nederlandse economie. Omvliegers stappen alleen over op Schiphol op de meeste bestemmingen zijn omvliegers in de meerderheid. Door het grootste deel hiervan te schrappen en nachtvluchten geheel te verbieden kan Schiphol Nederland prima blijven verbinden met de rest van de wereld. Een flinke krimp van Schiphol kan door minder vluchten toe te staan die vrijwel alleen gevuld worden met omvliegers. Dat bleek vandaag uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Milieudefensie.
PAN-NL – Meeste aardbeien, kropsla en druiven bevatten PFAS
Een eerder onderzoek van onder andere PAN Europe naar PFAS-pesticiden in groente en fruit bracht aan het licht, dat in de periode 2011- 2021 de gemiddelde besmetting van groente en fruit met PFAS-pesticiden, in zowel Nederland als Europa, enorm toenam. Nederlands fruit en groente bleken zelfs vaker besmet dan die uit het buitenland.
Extinction Rebellion blokkeert attractie The Flying Dutchman in Madurodam
XR: ‘Kinderen krijgen een bedrieglijk beeld opgedrongen van KLM als een heroïsch bedrijf. In werkelijkheid is KLM veroordeeld voor greenwashing, staat de klimaatschade van KLM per jaar gelijk aan twee miljoen huishoudens en wil KLM alleen nog maar meer gaan vliegen. Kortom, KLM liegt en maakt de wereld van kinderen kapot maar probeert zich wel een goed imago aan te meten bij kinderen.’
Het jaar 2025 – dag 148 – Joop Faber
Elk vogeltje eet zoals het gebekt is…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there
Leven in Thailand – “Kom gauw kijken!”
We hebben weer eens een ouderwetse regentijd. Niet dat we daar na acht jaar al uit eigen ervaring over kunnen praten. Maar de eerste regenbuien vielen dit jaar al kort na Songkran, het traditionele Thaise nieuwjaar op 13 april, en uit de overlevering weten we dat Songkran ook altijd beschouwd werd als het begin van het regenseizoen. Natuurlijk liet ook vroeger de natuur zich niets gelegen aan de kalender van de mensen, maar in zijn algemeenheid waren de seizoenen toch wat voorspelbaarder dan ze vandaag de dag zijn. In de afgelopen jaren kwam het regelmatig voor dat de eerste regens tot ver in mei op zich lieten wachten.
XR – Gratis kleding in strijd tegen fast fashion
Klanten zijn gewend aan goedkope kleding in winkelketens als H&M, Zara en Primark, maar die goedkope kleding wordt duur betaald. Op 24 en 25 mei voert Guerrilla Fashion actie in en rond kledingwinkels in meer dan tien steden in Nederland. Met het aanbieden van gratis tweedehands kleding willen de actievoerders de aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat en mensenrechten.
B’eter – Kippensoep zonder kip
Ik was een paar dagen alleen thuis en een beetje ziek. Loopneus, niesbuien, oorpijn. Niks ernstigs. Wat te eten om weer op krachten te komen? Voor zieke huisgenoten maakte ik in het verleden vaak kippensoep. Kippensoep en ziekte zijn verbonden via tradities. Er bestaat zelfs een serie boeken onder de naam ‘Kippensoep voor de Ziel’ – van bestsellerauteur Jack Canfield. Wikipedia zegt over kippensoep: “De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline. … De claim van Maimonides is niet geheel uit de lucht gegrepen. Kippensoep bevat carnosine, dat het immuunsysteem helpt om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken.”
André De Nys, de stilte, boeddhisme en christendom
In het schildersatelier van André zijn vandaag twee spirituele aspecten prominent aanwezig. Twee sterke figuren begeleiden hem tijdens zijn werk. Naast een foto van Thich Nhat Hanh hangt een vergeelde middeleeuwse ets met daarop Franciscus van Assisi.
Boeken – De feministische dominee
Het verhaal in deze roman schets een utopisch perspectief tegenover het verdriet en de wanhoop over hoe mensen met elkaar en met de wereld omgaan. Didi, de hoofdfiguur, stelt tegenover mismoedigheid over de teloorgang van de natuur en het vervagen van humane waarden een wenkend perspectief. Ze bouwt aan een netwerk dat staat voor een samenleving waarin de balans van Yin en Yang wordt hersteld.
Wakker Dier- procedure tegen drie Boer zoekt vrouw-boeren
Volgens de wet moeten kalfjes elkaar kunnen zien en aanraken. Maar in de hokken voor jonge kalveren die dit seizoen in beeld komen, is fysiek contact onmogelijk. In het gunstigste geval kunnen de kalfjes elkaar zien in tegenoverliggende hokken. Gezien de ernst en het structurele karakter van de overtreding zouden de boeren een boete moeten krijgen.