Voedselpark Amsterdam ontstond in Amsterdam Nieuw-West en is inmiddels het grootste burgerinitiatief van de stad. Mensen met uiteenlopende achtergronden en motivaties zijn hierbij betrokken. Met de filmvertoningen wil de organisatie elkaar inspireren, en daadwerkelijk in actie komen.
Milieu
Cambodjaanse journalist die verslag deed van illegale houtkap overlijdt aan schotwond
Sinds 1994 zijn er minstens 15 journalisten vermoord in het land, zei het Cambodjaanse Centrum voor Mensenrechten in een verklaring in oktober. Twaalf van hen werkten aan verhalen die een directe bedreiging konden vormen voor machtige Cambodjanen, aldus het centrum.
Grote steun studenten in Zeeland voor 100 % plantaardig voedselaanbod
Onderzoek toont aan dat door in Nederland over te stappen naar een volledig plantaardig voedselsysteem, er 41% minder landbouwgrond nodig zou zijn in binnen en buitenland. Daardoor zouden we onze natuurdoelen kunnen halen, schonere lucht krijgen en de bevolkingsgroei goed op kunnen vangen. Een wereldwijde omschakeling zou maar 25% van de huidige landbouwgrond gebruiken, aanzienlijk minder water en tegen lagere kosten.
Thuiskomen in het Levensweb (2 en slot)
Het lijkt wel of we gevoelloos en cynisch geworden zijn en ons niet verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt met het leven op aarde. De gevaren die het leven op aarde bedreigen zijn zo gigantisch dat ze ons verlammen. In plaats van in actie te schieten maken we onze rolluiken dicht en vluchten weg in amusement en andere zaken.
Thuiskomen in het Levensweb (1) – tussen leven en dood
De industriële groeimaatschappij gebruikt de aarde als supermarkt én vuilnisbelt: “Het lichaam van de planeet wordt niet alleen afgegraven en omgezet in koopwaar, het is eveneens een beerput voor de giftige bijproducten van onze industrieën (…) Als door ons toedoen het ingewikkelde web van levende systemen uit elkaar begint te vallen, kunnen we het hele systeem samen met ons ten gronde richten.” Maar we kunnen kiezen voor het leven. We beschikken over de technologische kennis om in onze behoeften te voorzien zonder het ondersteunende ecosysteem te vernietigen. In tegenstelling tot industriële groeimaatschappij respecteert de duurzame maatschappij de draagkracht van de aarde op regionaal en planetair vlak.
Boeddhistische Blik – Duizend Groene Handen
‘Duizend Groene Handen’ volgt Tenjo en Senko, twee boeddhistische leraren die zich met de klimaatcrisis verbinden en zich samen met andere boeddhisten bezighouden met dit vraagstuk.
Klimaatactivisten blokkeren fastfashion-gigant Inditex
XR: ‘Inditex is één van de grootste spelers in de fastfashionindustrie, met een productie van naar schatting 450 miljoen kledingstukken per jaar. Om te concurreren met fastfashionbedrijven als Shein en Temu maken ze daarbij steeds meer gebruik van luchttransport. Zowel de productie als het transport leiden tot megatonnen CO2-uitstoot. Dit feit maakt het extra schrijnend dat Inditex zich op de eigen website groen en duurzaam noemt, met als onderbouwing dat het distributiecentrum in Lelystad groene stroom gebruikt.’
B’eter Rodelinzensoep met tomaat en kokos
Afgelopen week was ik naar een middelgroot congres (ca. 500 mensen) in een middelgroot congrescentrum in het midden van het land. Het onderwerp van het congres was de relatie tussen mens en natuur. Veel alarmerende lezingen over het klimaat en het verlies van biodiversiteit: we kunnen de destructie van Moeder Aarde maar niet stoppen. Groot was mijn verbazing toen er op de eerste dag in de lunchzaal grote stapels broodjes met ham, kaas en worst werden geserveerd. Dat kan toch niet, op zo’n congres?
Opnieuw brandbrief ambtenaren: Trage klimaatmaatregelen schaden rechtsstaat en welzijn
De ambtenaren benadrukken in de brief de grondwettelijke zorgplicht van de overheid om zowel burgers als de natuur te beschermen. Ze waarschuwen dat het uitblijven van actie onvermijdelijk zal leiden tot nieuwe rechtszaken, vergelijkbaar met de zaak van Urgenda. Bovendien is verder uitstel een stuk duurder en druist het ook in tegen de ambtseed die veel van de ondertekenaars hebben afgelegd.
Het jaar 2024 – dag 326 – verval
De prachtige kleuren in de natuur en vergankelijkheid.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Rechtszaak tegen natuurvergunning Schiphol van start
De luchtvaart brengt grote schade toe aan het klimaat, omwonenden en de natuur. Er is maar één echte oplossing: minder vliegtuigen in de lucht. Voor de start van de zittingsdag lieten mensen zich horen voor de krimp van de luchtvaart.
Milieudefensie: ‘Klimaatzaak tegen bankier van de klimaatcrisis ING gaat door’
Milieudefensie-directeur Donald Pols: “Er kan geen twijfel over bestaan: ING verergert als meest vervuilende bank van Nederland gevaarlijke klimaatverandering. We hebben goed gekeken naar de uitspraak van de rechter en wij zien daarin een stevige basis om beter klimaatbeleid te eisen van ING. Daarom gaan wij samen met onze tienduizenden mede-eisers door met onze zaak om de bankier van de klimaatcrisis tot verantwoording te roepen.”
XR Zorgprofessionals lanceren landelijke postercampagne klimaatverandering
Gisteravond zijn de zorgprofessionals van Extinction Rebellion op meerdere plekken in Nederland in actie gekomen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Onder andere in Amersfoort, Den Haag, Deventer, Zeist, Groningen, Hardenberg, Hoorn, Nijmegen en Weert zijn massaal posters opgehangen en stickers geplakt met daarop de boodschap: ‘Zorgprofessionals slaan alarm; klimaatverandering bedreigt onze volksgezondheid’.
Oordeel Hoge Raad: bezetting ABP-kantoor niet strafbaar
In een historische uitspraak heeft de Hoge Raad vandaag, dinsdag 12 november 2024, geoordeeld dat acht demonstranten moeten worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Zij werden aangeklaagd voor lokaalvredebreuk vanwege een vreedzame bezetting van de lobby van het hoofdkantoor van ABP in Heerlen op 17 juni 2021. Daarbij eisten ze dat ABP zou stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen.
Gerechtshof: ‘Shell is tegenover burgers verplicht om uitstoot van CO2 te beperken’
De rechter heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep dat Shell aantekende in de Klimaatzaak die Milieudefensie in 2021 heeft gewonnen van Shell. Het Gerechtshof oordeelt dat de olie- en gasgigant wel een verantwoordelijkheid heeft in het verminderen van zijn uitstoot, maar legt geen reductieverplichting op.
Greenpeace treft de Staat in de rechtbank om gebrekkige stikstofaanpak
Greenpeace voert een ‘rode lijst van 19 natuurtypen en leefgebieden’ aan waarvoor eind 2025 maatregelen moeten worden genomen om de stikstofneerslag onder een veilig niveau te brengen. Deze natuurtypen, zoals oude eikenbossen, veengebieden en zandverstuivingen komen voor in zo’n 80 natuurgebieden, verspreid door heel Nederland. Ook is er een ‘oranje lijst van natuurtypen’ waarvoor maatregelen voor eind 2030 noodzakelijk zijn. Om aan de vorderingen te voldoen moet circa 80% van alle stikstofgevoelige natuur onder KDW worden gebracht. Het inmiddels afgeschoten beleid van Minister van de Wal telde op tot ruim 80% onder KDW.
Scholieren stapelen spijkerbroeken tijdens Klimaatweek
Tijdens de Klimaatweek – van 11 tot en met 17 november – nemen scholieren op basisscholen verspreid door Nederland al hun spijkerbroeken mee naar school. “Wist je dat één spijkerbroek gemiddeld 10.000 liter water verbruikt voordat hij in je kast belandt? Dat staat ongeveer gelijk aan 400 douchebeurten van vier minuten,” vertelt Helene Lendfers, van Think Big Act Now. “Veel kinderen – en ook volwassenen – hebben geen idee hoeveel impact zo’n alledaags kledingstuk heeft op het milieu.”
‘Boeddhisme laat wereld zien hoe sektarisme tegen te gaan’
‘De boeddhistische gemeenschap heeft de mensheid veel te bieden in een tijd waarin de wereld van vandaag op vele fronten wordt geconfronteerd met een existentiële crisis, niet alleen door conflicten maar ook door de klimaatcrisis.’
Stille rebellie in Amsterdam
Onze wereld staat op allerlei manieren en plekken in brand. De humanitaire en ecologische catastrofes zijn talrijk. En we weten vaak niet goed wat we kunnen doen om de problemen op te lossen of erger te voorkomen. Het denken alleen zal ons geen antwoorden geven op de vraag hoe te blussen.
Thank you for the rain – Food, Film, Festival | 14 – 17 november
Van 14 tot 17 november vindt het Food, Film, Festival plaats, georganiseerd door Voedselpark Amsterdam in samenwerking met Voedsel Anders en Cinema De Vlugt. Dit filmfestival belicht thema’s als ecologische en sociale rechtvaardigheid, voedsel, landbouw en klimaatrechtvaardigheid via inspirerende films en gesprekken. Elke dag staan er films op het programma, gevolgd door gesprekken met experts.
Extinction Rebellion – mars van fossiele zombies op Halloween
Dag na dag zet de fossiele industrie zich volgens XR in om politieke actie tegen fossiele subsidies te vertragen. In januari en oktober gepubliceerde onderzoeken laten zien hoe desinformatiecampagnes op sociale media, vaak gefinancierd door olie- en gasmagnaten, zich richten op het in diskrediet brengen van klimaatwetenschap, klimaatactie en de klimaatbeweging, onder meer door deze te koppelen aan radicale complottheorieën.
Milieudefensie – vol vertrouwen uitspraak in de Klimaatzaak tegen Shell
In 2021 oordeelde de rechter dat Shell zijn uitstoot met 45% moet reduceren in 2030 in lijn met het wereldberoemde klimaatakkoord van Parijs. In het vonnis werd duidelijk dat Shell een grote verantwoordelijkheid draagt in het verminderen van gevaarlijke klimaatverandering. Shell ging tegen deze uitspraak in beroep. In april 2024 nam het gerechtshof vier dagen de tijd om alle partijen in het hoger beroep te horen.
Protestactie bij kantoor ING: ‘Nog 29.5 miljard euro gaat naar fossiel’
Voor het hoofdkantoor van ING in Amsterdam vond vandaag tijdens lunchtijd een protestactie van Milieudefensie Amsterdam plaats. Dit protest komt na het schokkende rapport van de Eerlijke Geldwijzer dat gisteren uitkwam, waaruit bleek dat ING het meeste geld in olie- en gasbedrijven steekt van alle onderzochte financiële instellingen.
GF – Gratis kleding in strijd tegen fast fashion
Extra schrijnend is dat grote modeketens elke maand weer hele collecties weggooien, alleen maar om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Op die manier belandt niet minder dan 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de stort en ongeveer de helft daarvan is dan nog gloednieuw en ongedragen.