De Chinese autoriteiten hebben na het uitzitten van een gevangenisstraf van tien jaar de Tibetaan Dashar vrijgelaten. De monnik was tot die straf veroordeeld wegens zijn protest tegen de heerschappij van Peking in Tibetaanse gebieden. Dashar is door de autoriteiten teruggestuurd naar zijn familie in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China, zeggen bronnen tegen de Tibetaanse dienst van Radio Free Asia (RFA).

Dashar’s gevangenisstraf verstreek op 15 maart, maar hij werd nog twee maanden vastgehouden en op 15 mei vrijgelaten. De reden voor de verlenging is onbekend. De man wordt binnenkort onderzocht door een arts in een ziekenhuis, dan kan zijn gezondheidstoestand worden bepaald.

Dashar, een monnik in het Wonpo-klooster in Sershul, nam op 14 maart 2008 deel aan Tibetaanse protesten in de hoofdstad Lhasa, die met geweld werden gestopt door de Chinese politie. Hij werd later beschuldigd van het aanzetten tot “separatisme” en kreeg een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd.

Het klooster van Wonpo werd al streng in de gaten gehouden nadat de protesten van Lhasa zich over Tibetaanse regio’s van China verspreidden en werd in 2012 onder verhoogd politietoezicht gesteld toen monniken weigerden Chinese nationale vlaggen in het klooster te hijsen, zo meldt het in India gevestigde Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie (TCHRD).

Bron RFA.

 

Categorieën: Rechtspraak, Mensenrechten, Gezondheid
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk