De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft woensdag een arrestatiebevel aangevraagd tegen de legerleider van Birma, die nu aan het hoofd staat van de junta, in verband met geweld tegen de voornamelijk islamitische Rohingya-minderheid in de westelijke deelstaat Rakhine in Birma in 2017.
Het leger van het overwegend boeddhistische Birma voerde in 2017 een grootschalig optreden uit tegen Rohingya gemeenschappen nadat Rohingya militanten politieposten hadden aangevallen aan de grens met Bangladesh. Duizenden mensen werden gedood toen het leger Rohingya-gemeenschappen ontruimde en in brand stak. De gewelddadige campagne dwong meer dan 740.000 mensen te vluchten naar Bangladesh.
De Verenigde Staten en andere landen zeiden dat de aanvallen van het leger van Birma tegen Rohingya burgers genocide was. Onderzoekers van de Verenigde Naties concludeerden dat de militaire campagne was uitgevoerd met ‘genocidale bedoelingen’.
Misdaden tegen Rohingya’s
‘Na een uitgebreid, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek heeft mijn kantoor geconcludeerd dat er redelijke gronden zijn om aan te nemen dat legerleider en waarnemend president Min Aung Hlaing, opperbevelhebber van defensie van Birma, strafrechtelijk verantwoordelijk is voor de misdaden tegen de menselijkheid van de deportatie en vervolging van de Rohingya,’ zei aanklager Karim Khan van het ICC in een verklaring. De militaire raad van Birma zegt in een verklaring dat ‘Birma geen lid is van het ICC en daarom zijn oordeel niet erkent.’
Vluchtelingenkampen
Dit is geweldig nieuws voor ons,’ zei Mohammed Jubair, waarnemend voorzitter van de Arakan Rohingya Society for Peace and Human Rights, een Rohingya-rechtengroep die is gevestigd in de uitgestrekte vluchtelingenkampen in het zuidoosten van Bangladesh langs de grens met de Birmese deelstaat Rakhine.
Het leger van Birma en de toenmalige regering, onder leiding van democratisch voorvechter Aung San Suu Kyi, verdedigden het harde optreden in de deelstaat Rakhine in 2017 als een legitieme reactie op aanvallen van opstandelingen op Suu Kyi en haar regering werden in februari 2021 tijdens een staatsgreep door Min Aung Hlaing afgezet. Zij en honderden pro-democratische collega’s en aanhangers zitten in de gevangenis, terwijl de oorlog tussen anti-juntakrachten en het leger zich heeft verspreid over grote delen van het land, waaronder de deelstaat Rakhine, waar Rohingya opnieuw het slachtoffer zijn geworden van gewelddadige aanvallen.
Vrouwen en kinderen werden en worden verkracht en onthoofd, mannen geëxecuteerd. Overigens maakt Bangladesh zich grote zorgen over het feit dat honderden Rakhine vluchtelingen in tentenkampen in dat land zich voorbereiden op een gewapende strijd tegen het Birmese regiem.