Vandaag, donderdag 15 februari, onthullen bezorgde burgers verkeersborden op plekken waar de lucht zo sterk vervuild is dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden. De borden moeten inwoners en gemeentes bewust maken van de ongezonde lucht.

De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. Een strijd die de burgers, als Luchtwachters, samen met Milieudefensie gaan voeren. Ze willen dat de lucht in hun stad zo snel mogelijk gezonder wordt.

Luis in de pels

AMSTERDAM – Milieudefensie plaatst samen met luchtwachters een verkeersbord dat waarschuwt voor ongezonde lucht langs de Stadhouderskade in Amsterdam. Op zeven plaatsen in Nederland werden borden geplaatst om aandacht te vragen voor de campgane recht op gezonde lucht. FOTO MARTEN VAN DIJL / MILIEUDEFENSIE

De lucht in Nederland is het meest ongezond bij drukke wegen en bij intensieve veehouderijen. Op 95 plekken langs wegen wordt de Europese norm voor het schadelijke stikstofdioxide of fijnstof overschreden. De knelpunten liggen vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Dit zijn de steden waar de Luchtwachters verkeersborden langs wegen onthullen en een jaar lang de strijd aanbinden tegen ongezonde lucht.

“Steden met minder auto’s en meer ruimte voor wandelen en fietsen zijn een stuk leefbaarder”, zegt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit van Milieudefensie: “Daarom gaan de Luchtwachters als lokale luizen in de pels aan de slag in hun stad. Ze controleren de maatregelen van hun gemeente. Ze voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling in hun stad, zoals met de verkeersborden.”

Milieudefensie won in september 2017 een kort geding tegen de Staat om via die weg gezonde lucht af te dwingen. Daarom moet de overheid nu aan de slag om de lucht gezonder te maken. Het juridische proces is nog niet afgerond want er volgt nog een hoger beroep, maar de Luchtwachters kunnen al wel aan de slag. Paul Busker is Luchtwachter en is aanwezig bij de onthulling van het verkeersbord aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Hij probeert al jaren de gemeente Amsterdam aan het werk te zetten: “Elke dag adem ik ongezonde lucht in waar ik ziek van word. Met een team van Luchtwachters heb ik nu meer kans om de politiek te overtuigen dat er echt iets gedaan moet worden aan de luchtvervuiling: niet ooit maar nú en in álle straten van Amsterdam. Iedereen heeft recht op gezonde lucht.”

In Eindhoven zal de jongste Luchtwachter van Nederland, de 14 jarige Lisa, aanwezig zijn en vanaf die dag aan de slag gaan als Luchtwachter. De landelijke onthulling is in Amsterdam aan de Stadhouderskade.

Bron Milieudefensie. Foto’s Marten van Dijl.

 

Categorieën: Natuur, Rechtspraak, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk