Auteur Kitty van Lochem was jarenlang geïnteresseerd in de nieuwste wetenschappelijke inzichten rondom ziektes en het gebruik van medicijnen. Ze ontdekte daarbij dat medische ingrepen en medicijnen langdurige bijwerkingen konden hebben. Haar aandacht begon te verschuiven naar alternatieve geneesmiddelen en gezonde voeding. In haar zoektocht naar zingeving ontdekte ze een zielenperspectief bij ziekte, zoals dat werd beschreven door de spirituele leraar Sathya Sai Baba.
De auteur beschrijft hoe zij rond 1990 worstelde met de zelfdoding van haar jongere zusje, met grote levensvraagstukken, burn-out en een carrière-switch. Ze ontdekte dat ziektes een boodschap kunnen hebben voor de mens die met die ziekte wordt geconfronteerd. Ze beschrijft welke inzichten door haar ex-echtgenoot werden gedeeld, nadat hij in 2015 aan kanker overleed: de liefdeswetten die helend zijn in mensenlevens. De heelheid van het leven kan worden geschonden, maar diezelfde heelheid wacht erop door de mens zelf te worden hersteld. Je staat als mens voor de uitdaging om zelfonderzoek te doen om de boodschap van de ziekte helder te krijgen.
‘Heftige dingen die ons overkomen,’ zo schrijft de auteur, ‘wachten kennelijk op een helende kracht die we in onszelf moeten vinden’. De grootste helende kracht schuilt in de oester, die door gebruik te maken van eigen innerlijke vermogens en talenten de hem aangedane pijn weet om te zetten in een parel. Die parel is volgens Sai Baba het geschenk van de oester aan de wereld. ‘Mensen hebben soortgelijke krachten om de hen aangedane pijn in iets waardevols om te zetten. Ieder mens kan, in het groot en in het klein, een parelmaker zijn.’