De Verenigde Staten veroordelen het besluit van het Hooggerechtshof in Birma (Myanmar) van afgelopen dinsdag waarin de veroordeling en gevangenhouding van twee journalisten van het persbureau Reuters wordt bevestigd. De met de Pulitzer-prijs bekroonde journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo brachten achtergronden van slachtpartijen tegen een groep Rohingya moslims in het overwegend boeddhistische Birma aan het licht en werden daarvoor tot 7 jaar celstraf veroordeeld.
De VS spreekt van een ‘zeer negatief signaal over de vrijheid van meningsuiting en de bescherming van journalisten in Birma’. In de verklaring staat dat de VS ernstig bezorgd is over de recente arrestaties van journalisten, politieke activisten, leden van het maatschappelijk middenveld en satirici onder artiesten in Birma. De VS dringt er bij de Birmese regering op aan om bevochten vrijheden te beschermen, te voorkomen dat de recente democratische verworvenheden nog meer worden geminimaliseerd en deze journalisten met hun familie te herenigen.
De journalisten versloegen de gewelddadige militaire campagne in de Birmese deelstaat Rakhine die in augustus 2017 bijna 700.000 Rohingya-moslims over de grens naar Bangladesh dreef waar ze nog steeds in kampen worden opgevangen. Ze werden in december 2017 gearresteerd na een ontmoeting met twee politieagenten en na een stapel documenten te hebben ontvangen.
Ook de VN heeft herhaaldelijk haar bezorgdheid doen blijken over de voortdurende detentie van de twee journalisten. Ze vindt het onaanvaardbaar dat deze journalisten vervolgd zijn voor het melden van ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya. Een speciale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties heeft het leger van Birma beschuldigd van talrijke wreedheden tijdens de onderdrukking van de Rohingya en spreekt van genocide en roept op tot de vervolging van de belangrijkste generaals.
Kay zegt
In een land zullen alle inwoners zich op de eerste plaats behoren te erkennen dat ze 1 land zijn en dat de bewoners meer zijn dan verwanten of identiteiten. En op de tweede plaat de inwoners zouden een gemeenschappelijke toekomst behoren te maken. Zonder gemeenschappelijke toekomst geen land.
Ook in ons land zien we meer en meer een regressie naar clan vorming en identiteitspolitiek. Dat beloofd niet veel goeds voor de toekomst.
jpjm van der Loop zegt
Wat mij zo bijzonder ergert in landen als Myanmar, Nepal, India, Bhutan enz. enz. zijn de enorme aantallen kinder monniken en nonnetjes. Wat is dat voor een bizar geloof. En dan trof ik in die landen nog Westerse Boedhisten die dat verdedigden en er begrip voor hadden, Afschuwelijk.
Kay zegt
jpjm v.d. Loop, het is allemaal niet ideaal in Azie, Afrika en Zuid-Amerika en de rest van de wereld. Toch is het mijns inziens niet zo erg dat jonge kinderen een boeddhistische opvoeding krijgen, het is beter dan niets. Veel ouders van deze kinderen zijn arm en kunnen zich geen goed onderwijs veroorloven, daarom is dit beter dan niets.
Maar dat neemt niet weg dat de mens vrijheid van denken, leven en actie nodig heeft om te groeien, anders blijft de mens waar hij was, een onvolgroeid en statisch wezen.