China laat in deze periode geen buitenlandse toeristen, journalisten en buitenlandse politici toe, om de controle over herdenkingen van de opstand tegen de Chinese bezetter, in de historische hoofdstad van Tibet, Lhasa, en elders in het bezette Tibet tegen te kunnen gaan. De maatregel duurt naar verwachting tot 1 april.
Op 10 maart is de 60ste verjaardag van een opstand in 1959 tegen de Chinese overheersing van Tibet, terwijl de anti-regeringsrellen plaatsvonden op 14 maart 2008 in de regionale hoofdstad Lhasa. Elk jaar is Tibet voor buitenlanders in deze periode gesloten, maar de 60e verjaardag van de opstand heeft speciale aandacht van de autoriteiten. Lhasa is bijna volledig gesloten voor buitenlandse journalisten en diplomaten.
Peking stuurde in 1950 troepen naar Tibet, wat officieel een vreedzame bevrijding wordt genoemd, en heerst daar al jaren met ijzeren vuist. Honderdduizenden Tibetanen zijn door de bezetter gedood, in de gevangenis terecht gekomen en cultuur en Tibetaans onderwijs staan onder druk. De Dalai Lama, de hoogste figuur in het Tibetaans boeddhisme, vluchtte in 1959 naar India in ballingschap na een mislukte opstand tegen het Chinese bewind.