In een beweging gericht op het verbeteren van hun beheersing van de Tibetaanse taal, hebben oudere bewoners in de door Tibetanen bevolkte Chinese provincie Qinghai een onderwijsprogramma ontwikkeld waarin ze lezen en schrijven leren. De Tibetanen, variërend in leeftijd van 50 tot 80 jaar oud, komen elke week bijeen in Gatoe in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR).

Daar beginnen ze met het leren van het Tibetaanse alfabet, meldt een bron aan Radio Free Asia (RFA). Hoewel ze allemaal zijn opgegroeid met het spreken van Tibetaans, en sterk vertrouwd zijn met hun cultuur, voelen ze zich beroofd van het basisonderwijs in de eigen taal omdat er geen scholen waren, noch door de staat gerund noch privé, in dat gebied om tegemoet te komen aan hun behoeften. Dat zoveel inwoners geïnteresseerd zijn in het beheersen van de Tibetaanse taal, zelfs op oudere leeftijd, wordt door de Tibetaanse gemeenschap zeer gewaardeerd, meldt RFA.

Het Tridu Zilkarklooster heeft nu het voortouw genomen in het verstrekken van middelen om de klassen te ondersteunen, met senior monniken die bijzondere interesse tonen in het bevorderen van Tibetaanse geletterdheid onder de oudere Tibetanen. De bevordering en het behoud van de Tibetaanse taal en cultuur wordt benadrukt in alle Tibetaanse gemeenschappen, maar in werkelijkheid zijn de Tibetanen nu afhankelijk van Chinese cultuur en taal voor hun eigen overleving, zegt de bron.

Schrijvers, zangers, en opvoeders die Tibetaanse nationale identiteit en cultuur bevorderen worden vaak gearresteerd door Chinese autoriteiten en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Op 22 mei 2018 veroordeelde een rechtbank in Qinghai de Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk (33), tot een gevangenisstraf van vijf jaar ‘voor het bevorderen van separatisme’ na zijn inspanningen om het gebruik van zijn moedertaal in Tibetaans bevolkte gebieden van China te behouden en te bevorderen.

Bron RFA.

 

 

Categorieën: Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu