Meester Linji zei:

Hoogvliegers, velen van jullie zijn op zoek naar een transcendente waarheid en hopen haar te vinden door naar binnen te keren. Een groot misverstand. Anderen zijn eveneens op zoek naar een transcendente waarheid maar hopen haar buiten zichzelf te vinden – zo mogelijk een nog groter misverstand.

Mij maakt het niet uit of je de soetra’s en de shastra’s hebt bestudeerd. Mij kan het niet schelen of je een hoogleraar bent of een hogepriester. Mij interesseert het niet hoelang je stil kunt zitten en welke houding je daarbij aanneemt. Mij laat het koud of je de perfecties praktiseert en de geloften naleeft. Je doet maar wat je niet laten kunt – zolang je maar overal doorheen kijkt.

Al ken je alle heilige teksten achterstevoren uit je hoofd, al zit je stiller dan een bevroren boeddhabeeld, dan nog haal je het niet bij de eerste de beste zwerver die er geen werk meer van maakt.

Uitslover, eens zul je de prijs voor al je inspanning betalen. Denk maar aan de monnik Sunakatra. Hij begreep de twaalf afdelingen van het onderricht als geen ander, maar brandde levend in de hel omdat de onmetelijke aarde geen plaats meer voor hem had.

Vandaar dat ik zeg: laat maar zitten. Laat toch gaan. Neem het er eens van.

Krijg ik honger dan open ik mijn mond.
Krijg ik slaap dan sluit ik mijn ogen.
Dwazen lachen me uit
maar wijzen weten niet beter.

Hoogvliegers, zoek het niet in woorden. Daar word je alleen maar winderig van. Zoek het niet in daden. Daar word je alleen maar moe van. Haast je langzaam. Wie eenmaal de dharma doorziet, haalt de tienduizend bodhisattva’s opeengepakt in hun Drie Voertuigen links en rechts in.

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk