Meester Linji zei:

Teengangers, het gaat niet om inzicht maar om uitzicht. Hoe ver reikt je blik? Kun je achter de schermen kijken en inzien dat alles leeg is?

Laat je niet inblikken door die schoolfrikken! Wie nergens heen hoeft is al aangekomen. Al die ambities – het houdt alleen maar op. Is gewoon al niet te gek?

Maar nee hoor, je moet weer zo nodig op jacht naar groot wild. Nou, het enige wat je zult vinden is kleine wildpaadjes. Van al die andere jagers op groot wild.

Je blijft maar naar de boeddha zoeken, maar boeddha is een woord. Woorden verwijzen naar andere woorden, er is geen einde aan. Als je al niet weet wat je zoekt, hoe moet je het dan ooit vinden?

Teengangers, de boeddha’s en de patriarchen uit de drie tijden en de tien richtingen zijn geen doel op zich. Ze wijzen alleen maar de weg naar de leer. De leer wijst alleen maar de weg uit de leer. Haal hem neer, keer op keer – meer heeft de leer niet om het lijf.

De weetnietgeest kent geen vorm en geen leegte. Je vind hem overal en nergens. Je ziet hem door hem niet te zien. Je vangt hem door hem vrij te laten. Niet door over hem te praten.

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk