De BOS zendt komende zondag de documentaire ‘Portret van een boeddhistische leermeester’ uit over het leven van Jotika Hermsen (80). Zij  is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. Welke keuzes maakte zij in haar lange leven, en waarom?

Jotika Hermsen

Jotika Hermsen

Al heel jong trad ze toe tot de katholieke nonnenorde. In de revolutionaire jaren zestig leefde Jotika in vrouwengemeenschappen buiten het klooster. De ‘God is dood’-theorie van onder andere Nietzsche, haar actieve welzijnswerk binnen het feminisme en de apocriefe Gnostic Gospels hadden grote invloed op haar pad. Toch bleef ze verlangen naar meer contemplatieve beoefening.

In 1976 trad ze uit als katholieke zuster en legde de geloften af in het Theravadaboeddhisme. Jotika verbond zich als leraar aan Sangha Metta en werkte nauw samen met Mettavihari uit de Thaise Buddhavihara traditie. In 2005 kreeg ze in Bangkok de onderscheiding ‘Outstanding Woman in Buddhism’ van de Verenigde Naties. Ze is nog steeds actief als leidinggevende bij Vipassana retraites.
Portret van boeddhistische leermeester
Uitzenddatum: Zondag 9-9-2012 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 15-9-2012 09:30 – 10:30 ned. 2
© 2012 BOS – een Boeddhistische Omroep productie

 

Categorieën: Filmbespreking, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk