Een verslag van gastauteur Diana Vernooij. De foto’s zijn gemaakt door Helma Ton.

Ridder in de orde van Oranje-Nassau, deze hoge onderscheiding viel Jotika Hermsen ten deel op de viering van haar 80ste verjaardag. Toen burgemeester Sanders van Raalte, de gemeente waar Jotika tegenwoordig woont, in zwart pak met ambtsketting om statig binnen kwam lopen om haar te feliciteren, “met toestemming van de burgemeester van Naarden” en in aanwezigheid van de mevrouw Nijland, gemeentesecretaris van Olst-Wijhe, reageerde Jotika onmiddellijk op deze “act”. De burgemeester liet zich even uit het veld slaan door Jotika’s schaterende uitroep dat ze hem niet kende en of hij zich kon legitimeren. Hij zal al niet vaak mogen zeggen dat het Hare Majesteit behaagt om een 80-jarige uit zijn gemeente tot ridder te benoemen, en zeker niet als die hem daarbij ook nog eens hartelijk uitlacht. Maar hij herstelde zich, en somde al haar voortreffelijkheden op.
Hij noemde haar een zachtmoedige, sterke vrouw die weet te binden en verbinden. Vervolgens somde hij alle activiteiten op die zij in haar leven heeft ondernomen en vormgegeven, meestal op vrijwillige basis. Zo gaf Jotika 16 jaar leiding aan een counselingbeweging en ontmoette ze in 1986 de monnik Mettavihari die zij in 1992 opvolgde als leidinggevende van het meditatiecentrum in de Pieterpoortsteeg. Zij leidde het centrum tot 2010. Met de door haar opgerichte stichting Sangha Metta geeft zij nog steeds retraites, trainingen en lezingen in binnen- en buitenland. Ze leidde nieuwe docenten op, wierf fondsen voor tal van projecten, onder andere voor een logeerruimte in Birma voor westerse studente en een meditatiecentrum in Ladakh. Zij verwierf bij de Verenigde Naties de “Award for Outstanding Women in Buddhism”. Kortom, door haar nationale en internationale invloed, haar bestuurlijke en uitvoerende  bekwaamheden en door haar voorbeeldfunctie, betekent zij voor de samenleving een bijzondere meerwaarde.  Uiteindelijk kreeg Jotika het ereteken opgesteld en was ze inmiddels overtuigd geraakt van de echtheid van deze gezagsdrager en van de onderscheiding.

Het was zondag 29 juli, in het centrum in Naarden, waar Jotika regelmatig retraites geeft dat het feest plaatsvond. Honderdvijftig genodigden kregen een dagvol programma voorgeschoteld, waar de televisiedocumentaire “Getrouwd met God, één met de Boeddha” van Babeth van Loo van de Boeddhistische Omroep Stichting een hoogtepunt vormde. Jotika is geïnterviewd en gevolgd tijdens retraites en pastorale werk.  Het indrukwekkende portret zal op 26 augustus om 14.00 uur op Ned. 2 worden uitgezonden. Zaterdag 28 juli, 15.00 uur is er ook nog een interview met Jotika op de radio.

Maria van Balen presenteerde haar biografie van Jotika en haar leerlingen en vrienden schonken haar een Liber Amicorum, een bundel herinneringen, opgedragen aan Jotika. “Het leven van Jo, Marie-Louise, Joke, Jotika, over toewijding en spirituele verdieping”  en het Liber Amicorum vormen één geheel door een prachtige lay-out. Uitgegeven door en te bestellen bij stichting Sangha Metta: www.sanghametta.nl

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk