Meer dan ooit vragen wij ons af: wat nu? Ons leven lijkt met de dag minder zeker, wat is het nieuwe normaal, wat is de nieuwe maat? Wie ben ik en wat draag ik bij?

“The knowing of oneself is the beginning and the end of all misery.” Jiddu Krishnamurti

We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel? Kunnen we als mensen omgaan met de grote problemen van deze tijd zoals klimaatverandering, de druk van social media en het misbruik van big data? Zijn deze problemen te groot of kunnen ook wij als individu iets bijdragen aan de oplossing?

Jan Bor, foto De boeddhistische blik, november 2017

Filosoof en publicist Jan Bor (1946) neemt ons in deze door de Boeddhistische blik uitgezonden vierdelige documentaire serie ‘Kan ik de wereld veranderen?’ mee op een zoektocht naar de relatie tussen het ‘ik’ en de wereld om ons heen. Hij spreekt daarover met spraakmakende experts die ons inspireren om onze problemen op een andere manier te bekijken en te benaderen. Experts uit o.a. de wereld van de cyberspace, psyche, spiritualiteit en filosofie, zoals: psychotherapeut Susan Bögels, internet kenner Douglas Rushkoff, boeddhistisch filosoof Jay Garfield en klimaatactivist Marjan Minnesma van Urgenda.

De vraag ‘Wie ben ik?’ staat in deze serie centraal, zoals ook in iedere filosofie en wijsbegeerte. Een vraag die Socrates en de oude zenboeddhisten al bezig hield. Waarom is die vraag juist nu zo belangrijk? Omdat het denken over deze vraag een opening biedt naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen.

Aflevering 1: WIE BEN IK? 10 september 2020

In de eerste aflevering neemt Jan Bor ons mee op zijn persoonlijke pad langs de westerse en oosterse filosofie die hem tot inzichten bracht over het ‘ik’. Hij spreekt met Desmond Biddulph directeur Buddhist Society, hoogleraar psychologie & mindfulness therapeut Susan Bögels en psychiater Edel Maex. Verder ontmoet hij jongeren, waaronder een voormalige influencer, die haar identiteit haalde uit social media en steeds verder verstrikt raakte in deze schijnwereld.

‘Alles hangt met alles samen, dus hoe meer geld je verdient, hoe minder tijd je hebt om het uit te geven. Hoe gieriger je wordt. Het individualistische succesmodel wat uit het westen komt, en helaas ook naar het oosten overgeslagen is, leidt tot veel ongeluksgevoelens.’ Susan Bögels

De Boeddhistische Blik / KRO-NCRV. Regie Alexander Oey, presentatie Jan Bor, eindredactie: Laetitia Schoofs, productie: 9 Stories. Start serie: Donderdag 10 september 2020 – 23:05 – 23:55 uur NPO2.

 

Categorieën: Natuur, Economie, De boeddhistische blik, Filmbespreking, Voedsel, Interviews, Politiek, Gezondheid, Boeddhisme, Milieu, Geluk, Pakhuis van Verlangen
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk