Robert Keurntjes meubelmakerTsibilo is een eenmansbedrijf van boeddhist en filosoof Robert Keurntjes dat zich bezig houdt met het interieur, met als hoofdactiviteit meubelmaken. ‘Ik werk bij voorkeur met Europees hardhout zoals essen, eiken, beuken en kersenhout dat ik behandel met olie of zeep. Een boom doet er lang over voordat hij groot genoeg is om gekapt te worden, daarom wil ik dat wat ik maak duurzaam is in kwaliteit en schoonheid. Een goed meubelstuk is een investering waar generaties van kunnen genieten.’

Hout is een levend materiaal dat goed te bewerken is wanneer je rekening houdt met het karakter van de soort en de eigenschappen van het individuele stuk hout. Het gaat om kijken, voelen en aandachtig werken.

‘Meestal werk ik in opdracht aan de hand van de wensen en behoeftes van de klant. Het maakt niet uit of het gaat om een kast of een meditatiebankje. We bespreken de vorm en maken een keuze uit de houtsoorten en dan ga ik aan de slag. Ik kom ook graag bij mensen thuis omdat een meubel moet passen in het interieur en de sfeer van een huis. De stijl kan daarbij variëren van klassiek of Art Deco tot tijdloos of modern. Ik maak grote meubels, zoals kasten en tafels, maar ook kleinere dingen als een kistjes of een huisaltaartje, losse meubels en inbouwmeubels. Een inbouwkast in een stijl die past  bij de bouwperiode van een huis, het kan. Naast het maken van nieuwe meubels renoveer en restaureer ik ook oude meubels.

Meubel Robert KeurntjesIk probeer rekening te houden met de impact van wat ik doe op mijn omgeving en anderen. Dat bepaalt de keuze voor het materiaal dat ik gebruik. En ik ga uit van de menselijke maat. Ten aanzien van een interieur betekent dat voorop staat dat er in geleefd wordt en voor mijn bedrijf dat het kleinschalig blijft en unieke producten levert. Niet dat eenzelfde meubel geen twee keer gemaakt mag worden maar dat ieder stuk met dezelfde aandacht gemaakt wordt en niet alleen door een herhaling van handelingen.’

www.tsibilo.nl

Robert Keurntjes verdiept zich sinds 1992 in het boeddhisme. Dankzij Gelek Rimpoche en Tarab Tulku Rinpoche heeft hij het zich eigen kunnen maken en kunnen toepassen in zijn dagelijks leven en in zijn werk. Naast meubelmaker is hij filosoof en werkt aan een promotieonderzoek naar een boeddhistische verklaringsmodel voor de werking van mindfulness en meditatie. Hij is voorzitter van het Tarab Instituut Nederland.

Dit is een artikel in de serie De Werkplaats.

 

 

Categorieën: De werkplaats
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Meubelmaker Robert Keurntjes

 1. Sjoerd schreef:

  Dit is echt een prachtige verbinding in een mooi werkstuk Robert.
  Hout leeft, spreekt en luistert, als je het aanraakt dan raakt het jou aan.
  Als ik een enkele keer een meubel maak dan zoek ik ruw bezaagd hout uit bij Talen in Punthorst. Ik dwaal tastend, voelend en kijkend door al die open schuren tot ik verzameld heb wat ik op dat moment nodig heb om in mijn werkplaats aan de slag te gaan.
  Talen heeft met name Europees hardhout en wat naaldhout.
  Het werken met hout is concentratie en werkmeditatie optima forma.
  Wij bedanken de bomen altijd dat zij hun leven schenken en streven ook naar duurzaam gebruik.

 2. Ramo de Boer schreef:

  Beste Robert,

  Leuk om te zien dat je ook werkt als meubelmaker. Zelf heb ik een achtergrond in zilversmeden en beeldhouwen, hoewel ik daar momenteel niet actief mee ben.
  Ben benueewd naar je promotieonderzoek. Heb je al iets gepubliceerd daaruit of daarover?
  Hoor van je en ik blijf graag op de hoogte.

  Met hartelijke groet,
  Ramo de Boer.