Afgelopen week wilde ik gaan experimenteren met muesli- en/of notenrepen. Ik neem graag één of meer van dit soort repen mee als ik op stap ga, om iets relatief gezonds en lekkers bij me te hebben als ik trek krijg zodat ik niet in de verleiding kom om ongezonde snacks te kopen. Soms eet ik die repen als lunch. Het liefst heb ik repen die maar uit enkele eenvoudige ingrediënten bestaan, zoals dadels, cacao en noten. Wat mij tegenstaat aan gekochte repen, is dat ze allemaal individueel verpakt zijn in plastic, of nog erger, iets met plastic en metaal – wat niet te recyclen is. De repen zijn vervolgens nog eens per drie of vier verpakt in plastic of papier. Veel afval dus. Omdat ik niet bij wil dragen aan de plastic afvalberg, wil ik leren om zelf dit soort repen te maken. Afgelopen week kwam het er niet van dus dit houdt de lezer nog van me tegoed. Hierbij een simpel doordeweeks recept. Dit verrassende lekkere gerecht kan binnen een half uur op tafel staan.
Ingrediënten, de hoeveelheden mag je zelf bedenken:
- Ui, gesnipperd
- Knoflook, fijngehakt of uit de pers
- Olijfolie
- Paddenstoelen, zoals champignons en/of (konings-)oesterzwammen
- Courgette, in halve plakjes
- Peulvruchten naar keuze, uitgelekt – wij hadden limabonen uit blik
- Zout en/of half bouillonblokje, peper
- Verse of gedroogde kruiden: salie, rozemarijn, tijm, peterselie, fijngesneden
- Citroensap of azijn, en eventueel nog een scheutje witte wijn
- Eventueel nog een theelepel honing
- Quinoa, rijst, couscous of pasta
Snijd of scheur de paddenstoelen naar wens in plakjes of stukjes. Ik had nog koningsoesterzwammen liggen en heb deze in grote, ca. 1-2 mm dikke (dunne) plakken gesneden, en champignons in kleine plakjes.
Doe olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin een gesnipperd uitje en wat verse tuinkruiden, zoals salie, rozemarijn en tijm. Als de ui glazig is voeg je de knoflook toe en in halve plakjes gesneden courgette. Roerbak ca. vijf minuten, en voeg dan de paddenstoelen toe aan het courgettemengsel (in geval van champignons) en/of bak de paddenstoelen apart in een tweede koekenpan (in geval van koningsoesterzwammen, oesterzwammen, etc.) met een scheutje olijfolie op hoog vuur met nog een teentje knoflook. Zet ze apart. Nadat de paddenstoelen vijf minuten hebben gebakken in het courgettemengsel voeg je de peulvruchten toe. Na nog eens vijf minuten voeg je een scheutje citroensap of azijn toe en eventueel een theelepeltje honing. Breng op smaak met zout en peper. In plaats van zout heb ik een half blokje paddenstoelenbouillon verkruimeld en bij het mengsel gedaan. Ook ging er nog een restje witte wijn doorheen.
Laat het geheel nog een paar minuten, onder omscheppen, pruttelen. Ik heb het geserveerd met quinoa, maar rijst, couscous of pasta zijn ook goede opties. Als je de paddenstoelen apart hebt gebakken dan serveer je deze bovenop. Garneer eventueel nog met wat peterselie en voeg nog een paar druppels citroensap toe.
Geef een reactie