• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Verbeterde kruidige pompoencake en moddertaart met aquafaba

B’eter: Verbeterde kruidige pompoencake en moddertaart met aquafaba

16 november 2024 door Jana Verboom

Wij zijn niet zo van het verjaardagen vieren – behalve toen de kinderen klein waren uiteraard. Het geeft zo’n gedoe: het huis moet schoon en opgeruimd zijn – nee het is bij ons thuis helaas niet bepaald ‘zen’ – en er moet van alles worden bereid en in huis gehaald, liefst nog biologisch en plantaardig ook. En niet te alternatief, want iedereen moet het wel lekker vinden. Gedoe. Maar nu was er een aanleiding voor een feestje in huize Verboom. Mijn partner en ik zijn beiden van ‘62, dus we worden/werden dit jaar allebei 62. Samen dus 124, en dat in het jaar ’24. Afgelopen weekend hebben we dit heuglijke feit gevierd, ongeveer halverwege tussen onze verjaardagen (want als de een al net ietsje ouder is dan 62 en de ander bijna 62 dan ben je samen ongeveer precies 124) met een herfstige boswandeling en na afloop wat hapjes en drankjes bij ons thuis.

Ik besloot de catering eenvoudig te houden. Ik maakte een grote pan rodelinzensoep met spinazie, munt en dille (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/214404-beter-rode-linzensoep-met-dille-en-munt/) , mijn partner maakte de auberginerolletjes met walnootvulling (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/208722-beter-recept-om-honderd-te-worden-en-auberginerolletjes-met-walnotenvulling/) en ik maakte de Georgische boontjessalade (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/227467-beter-nogmaals-sperziebonen-op-zn-georgisch-mtsvani-lobios-pkhali/) en uiteraard hummus (recept alom bekend neem ik aan). En ik bakte een glutenvrij brood, de dochter maakte bruschetta’s met paddenstoelen, met tomaat, en met courgette. Een deel van de paddenstoelen kwam mee van de boswandeling, een ander deel kwam uit de supermarkt (champignons).

Bij het koken van kikkererwten voor de hummus zorg ik er altijd voor dat ik genoeg aquafaba overhoud om eieren te vervangen in mijn baksels. De laatste tijd heb ik veel met gebroken lijnzaad gewerkt als eivervanger, maar dat gaf soms niet helemaal het gewenste resultaat. Zo vond ik de kruidige pompoencake van een jaar geleden (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/211296-beter-simpele-kruidige-pompoencake/) net iets minder lekker dan de versie met boter en eieren van mijn collega. Dat moest beter kunnen. Nu pureerde ik dus een flinke eetlepel gare kikkererwten met ongeveer vier eetlepels kookvocht, aquafaba genoemd, dit werd mijn plantaardige eivervanger. De roomboter verving ik dit keer door kokosolie, iets opgewarmd in een lauwe oven (want uit de koelkast te hard om te verwerken). Hierbij dus twee recepten op herhaling, in verbeterde vorm. Helaas had ik het onzalige idee om de hoeveelheid vet in het tweede recept te halveren, dat leek me gezonder. Maar hierdoor werd de cake wel erg brokkelig. In plaats van moddertaart (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/215926-beter-moddertaart/) werd het … aardetaart of zo. Volgende keer maar weer meer vet toevoegen. Vet dat bij kamertemperatuur stolt en zo het gebak stevigheid geeft.

Naast eivervanger maakte ik ook slagroomvervanger door cashewnoten een half uur te weken in heet water en te pureren tot cashewroom, door een deel ervan nog wat verder te verdunnen verkreeg ik cashewmelk.

  1. Kruidige pompoencake

Ingrediënten:

  • 2 kopjes (volkoren) meel, zeven met een flinke theelepel (of ½ zakje) bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • ½ – 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 170 gram kokosolie, op kamertemperatuur (of net iets warmer, maar niet vloeibaar want dan gaat het spetteren)
  • 1 kopje suiker
  • 3-4 eetlepels aquafaba, kookvocht van kikkererwten, in mijn geval gepureerd met wat kikkererwten tot kikkererwtenpuree
  • een oranje pompoen, voor ca. 450 gram pompoenpuree, of net iets meer.

Maak eerst de pompoenpuree. De pompoen hoeft niet geschild te worden, wel moeten de lelijke stukken schil worden weggesneden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees met schil en al in blokjes. Kook met een bodempje water in ca. 15 minuten gaar. Pureer de pompoen met een pureestamper, er mogen nog stukjes zichtbaar zijn. Laat bij voorkeur iets of helemaal afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.  Vet twee cakeblikken in, of een bakvorm naar keuze. Meng in een middelgrote kom meel, zout, bakpoeder, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.

Klop in een andere kom van een elektrische mixer de kokosolie en de suiker tot het goed gemengd is. Klop de aquafaba/kikkererwtenpuree en de pompoenpuree erdoor. Schrik niet als het beslag gaat schiften – dat is oké.

Voeg het droge mengsel toe aan het natte mengsel of andersom en meng op lage snelheid, of met de hand, tot alles nét gemengd is.

Schep het beslag in de ingevette vorm(en), en bak de pompoencake in de oven gaar. Baktijd hangt af van de grootte van de vorm en de oventemperatuur. Het originele recept adviseert 65 – 75 minuten op 165 graden, ik heb gemerkt dat het in 45 minuten op 175 graden ook lukt.

Moddertaart

Ingrediënten voor de taart:

  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 3-4 eetlepels aquafaba, kookvocht van kikkererwten, in mijn geval gepureerd met wat kikkererwten tot kikkererwtenpuree
  • 150 g extra pure chocolade, gehakt in stukjes
  • 200 g margarine of kokosolie, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 190 gram (volkoren) meel en een kleine theelepel (of ¼ zakje) bakpoeder
  • 200 g suiker
  • 240 ml plantaardige melk: gekocht of zelfgemaakt van ca. 25 gram ongebrande cashewnoten en 215 ml water
  • 2 eetlepels ongezoet cacaopoeder

Ingrediënten voor de chocoladeganache:

  • 100 g extra pure chocolade, gehakt in stukjes
  • 100 ml plantaardige slagroom (gekocht of zelfgemaakt van ca. 30 gram ongebrande cashewnoten en 70 ml water)

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een bakvorm in.

Week als je zelf melk en/of room maakt de cashewnoten in, met kokend water is een half uur weken genoeg. Met koud water duurt het enkele uren voor ze zacht zijn. Maak de cashewmelk door 25 gram cashewnoten (geweekt) in een mengbeker met water aan te vullen tot het maatstreepje op 240 staat en noten met water met de staafmixer tot melk te draaien. Maak later de room door 30 gram cashewnoten (geweekt) in de mengbeker aan te vullen tot 100 ml en dit met de staafmixer tot room te draaien. Of maak eerst een dubbele portie cashewroom en verdun de helft later tot cashewmelk.

Doe de chocolade, de plantaardige boter of kokosolie, de suiker, de plantaardige melk, de aquafaba, en de koffie in een pan. Verhit het geheel zachtjes, al roerend, tot de boter en de chocolade zijn gesmolten en er een glad mengsel is ontstaan. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel kort afkoelen.

Zeef meel, bakmeel en cacaopoeder boven het mengsel en spatel ze erdoor. Schep het mengsel in de bakvorm. Bak de taart afhankelijk van de dikte in ongeveer 45 minuten gaar. De taart mag nog een beetje “modderig” zijn. Laat de taart na het bakken een half uur afkoelen. Haal hem eventueel uit de bakvorm en zet op een rooster of op een mooie schaal.

Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm au bain-marie boven een pan met heet water. Als de chocolade gesmolten is, schenk dan de cashewroom erbij. Roer tot er een gladde chocoladeganache ontstaat. Laat de ganache iets afkoelen en iets dikker worden, voordat je hem over de taart schenkt/smeert. Laat de taart met ganache verder afkoelen en opstijven.

Het resultaat was wat smaak betreft beter dan de vorige keer. Bakken met aquafaba als eivervanger en kokosolie als botervervanger bevalt goed. En sinds ik heb leren cashewroom te maken doe ik dat ook in een handomdraai. Alleen had ik de hoeveelheid vet in het moddertaart recept gehalveerd en dat zorgde voor kruimeligheid. Daar kan geen aquafaba tegenop. In het recept hierboven staat gewoon de juiste hoeveelheid vet.

Na een herfstige boswandeling vielen beide cakes in de smaak. Puur plantaardig, grotendeels biologisch en heerlijk. Echt een feestje.

Categorie: B'eter, Natuur, Voedsel Tags: kruidige pompoencake en moddertaart met aquafaba

Lees ook:

Geen gerelateerde berichten.

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.