Het vinden of bedenken van nieuwe recepten voor deze rubriek was de afgelopen maanden geen gemakkelijke klus. Ik ben al wekenlang verkouden: mijn weerstand is laag momenteel. Daarnaast heb ik al maandenlang een pijnlijke ontstoken enkel, een souvenirtje van mijn enkelbreuk van afgelopen zomer. Het kost mij al veel moeite om de dagen, weken door te komen en mijn werk nog een beetje fatsoenlijk te doen. Voor hobby’s is er nauwelijks tijd en energie. Ik moet bekennen dat ik het mezelf de laatste tijd vaak gemakkelijk maak, ik koop soms een kant-en-klaar verspakket voor bijvoorbeeld een rode of groene curry. Ik voeg dan zelf plantaardige kipstukjes toe – of cashewnoten – in plaats van kipfilet, en hoef verder niet na te denken over kruidencombinaties, want alle kruiden zitten al kant-en-klaar in een zakje. Het probleem met kant-en-klaar maaltijden en maaltijdmixen is echter dat ze elke keer exact hetzelfde smaken, en als gevolg daarvan snel gaan vervelen. Als je zelf je kruiden aanmengt dan smaakt het elke keer net ietsje anders, en dat houdt het interessant. Bovendien weet je precies wat je eet en krijg je geen extra suiker, zout of andere dubieuze ingrediënten binnen. En de verse ingrediënten als verse gember smaken waarschijnlijk ook stukken lekkerder dan gedroogde. Ik heb daar al vaker over geschreven.
Deze week, alweer- of nog steeds – snipverkouden, had ik me toch maar ziekgemeld op het werk, waardoor ik wat meer tijd had om te koken. Ik herinnerde me een recept uit de nieuwsbrief van Proveg voor een bloemkoolcurry zonder pakjes en zakjes. Je moet wel even aan de slag, maar gelukkig had ik alle kruiden wel in huis, en een huisgenoot die geduldig de potjes bij elkaar zocht. Ze blijven jarenlang goed dus oosterse kruiden vind ik een goede investering. Koop ze bij een toko, dan zijn ze stukken goedkoper dan bij de supermarkt. Bloemkool korma-curry dus.
Bron: Bloemkool Korma-curry – ProVeg Belgium (uit de nieuwsbrief. Aanrader: ontvang elke week een plantaardig recept in je mailbox)
Ingrediënten (4 personen)
- 1 grote ui of 2 kleine
- 3 eetlepels plantaardige boter
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt of uit de knijper)
- 15 g verse gember (fijngehakt, ongeveer evenveel als de knoflook)
- 1 flinke theelepel gemalen komijn
- 1 flinke theelepel gemalen koriander
- ½ (flinke) theelepel gemalen kardemom
- ½ (flinke) theelepel gemalen kaneel
- 1 flinke theelepel gemalen kurkuma
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 groene of rode chilipeper (zonder zaadjes en fijn gesneden)
- 120 g tomaten (een half blikje tomaat, 2 verse kleine tomaten of een handjevol cherrytomaten)
- 400 g vastkokende aardappelen (geschild en in stukken)
- Ongeveer ½ liter bouillon van water en een bouillonblokje (of zout)
- 600 g bloemkool, in roosjes
- 1 blik kikkererwten
- 200 g diepvries doperwtjes
- 250 ml kokosroom (of net iets meer)
- een handje verse blaadjes koriander of peterselie
Instructies
Bak in een grote (hapjes)pan de ui glazig in de boter. Roer er de specerijen, gember, knoflook en het fijn gesneden pepertje door en laat ze even kort meebakken. Voeg de tomaten toe en laat ze even meestoven. Voeg de aardappelen toe, samen met water of bouillon (de aardappelen hoeven niet helemaal onder staan) en laat ze ca. 10 min doorkoken. Voeg de bloemkoolroosjes toe en laat het stoofpotje verder sudderen tot zowel aardappelen als bloemkool bijna gaar zijn (ca. 10 minuten). Voeg op het einde van de gaartijd de doperwtjes, de kikkererwten en de kokosroom toe aan de curry. Voeg eventueel extra vocht toe als de curry te dik dreigt te worden. Proef! Voeg zout toe naar smaak. Bestrooi met de verse koriander of peterselie. Serveer met (zilvervlies)rijst en/of naanbrood dat even kort in een broodrooster is geroosterd. Extra lekker: serveer met dahl (linzencurry).
Opmerkingen
De groenten in deze curry kun je makkelijk aanpassen aan het seizoen. Broccoli, spinazie en aubergine zijn bijvoorbeeld goede alternatieven, aardappel kun je vervangen door zoete aardappel. Grappig weetje: Indiërs beschouwen aardappel als een groente, ze serveren dus rustig een aardappelgerecht met rijst. Ander grappig weetje: het is in India een belediging voor de kok om op je bord nog zout en peper aan je eten toe te voegen – zorg als kok dus dat het gerecht goed op smaak is.