Het was vrijdagmiddag, hoogste tijd om een stukje te schrijven voor het BD, met een nieuw recept. Maar ik was het hele weekend van huis (Bosoord, Loenen, er werd heerlijk boeddhistisch voor ons gekookt daar) en heb door omstandigheden de hele week niks gekookt, want druk druk druk en laat thuis. Vanwege een bezoekje aan de kaakchirurg van een van mijn huisgenoten eten we bovendien al meer dan een week hoofdzakelijk gepureerde soepjes, onder meer varianten op de eerder hier gedeelde bloemkoolsoep. Niks dat de moeite waard is om hier te delen.
En nu was het dus vrijdag en waren we uitgenodigd voor een etentje bij vrienden. Wat nu?
Net op tijd bedacht ik dat ik de courgettesoep met doperwten en basilicum van Ottolenghi hier niet eerder gedeeld heb. Ik besloot aan te bieden om vanavond soep mee te nemen. Zo heb ik toch een recept om te delen. En kan het huisgenootje dat herstellende is van de kaakoperatie tenminste één gang goed mee-eten.
Het recept komt uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Het staat ook in het kookboekje van Ottolenghi dat postcodeloterijklanten een paar jaar geleden hebben ontvangen. En als gevolg daarvan is het in vrijwel alle kringloopwinkels te vinden. Er staan fijne, vegetarische recepten in. Een aanrader.
Ingrediënten (voorgerecht voor 6 – 8 personen, maaltijdsoep voor 3-4 personen):
- 50 ml olijfolie, plus extra voor het opdienen. Ik had daarvoor olijfolie met basilicum. Olijfolie met citroen is ook lekker.
- 5-6 flinke tenen knoflook, gepeld
- 2-3 courgettes (ca. 1 kilo), in dikke plakjes
- Zout, peper
- ¾ liter groentebouillon (van water en 1 ½ groentebouillonblokje)
- 350 gram diepvriesdoperwten
- 50 gram basilicumblad
- 200 gram plantaardige feta, in blokjes van 1-2 cm
- Rasp van 1 citroen
Doe de olijfolie in een grote pan en zet op halfhoog vuur. Voeg de knoflooktenen toe en bak ze al roerend 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn. Doe er de courgettes, 1 theelepel zout en royaal peper bij en bak alles al roerend nog 3 minuten tot de courgettes bruin beginnen te worden. Giet de bouillon in de pan en breng de soep aan de kook. Laat 7 minuten doorkoken tot de courgettes gaar maar nog helder groen zijn. Voeg de doperwten toe en breng weer aan de kook. Haal de pan van het vuur en doe het grootste deel van de basilicum erbij – bewaar wat mooie blaadjes voor de garnering. Pureer de soep met een staafmixer tot hij glad en heldergroen is. Proef of de soep zout genoeg is of misschien nog een zuurtje nodig heeft. Voeg eventueel naar smaak wat citroensap toe.
Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met feta en citroenrasp, en eventueel nog wat basilicumblad. Doe er als laatste eventueel nog wat versgemalen peper bij en een scheutje olijfolie (al dan niet met een smaakje zoals basilicumolie of citroenolie).