Eigenlijk had ik vandaag willen schrijven over peulvruchten. Het was namelijk de Dag van de Peulvrucht (10 februari: https://www.fijnedagvan.nl/info/internationale-dag-van-de-peulvrucht/#:~:text=Deze%20Dag%2C%20ieder%20jaar%20op,relatief%20makkelijk%20te%20verbouwen%20is) , en volgens andere bronnen de Week van de Peulvrucht (12-18 februari: https://www.gezondleven.be/peulvruchten#:~:text=Van%20levendige%20linzen%20tot%20smaakvolle,Smakelijk!). Nu is het bij mij altijd de dag (week) van de peulvrucht, want er gaat bijna geen dag voorbij of er staan wel ergens peulvruchten op het menu, al was het maar in de hummus, of in een kant-en-klare lunchsalade. Maar iets wat de moeite waard was om hier te delen met peulvruchten in de hoofdrol? Daar kwam ik simpelweg niet aan toe. Terwijl ik dit schrijf koken de kikkererwten voor de hummus van morgen – en, wie weet, lekkere brownies van het kookvocht – maar ja, dat is te laat.
Toch bevat het recept van vandaag peulvruchten, maar die zijn een beetje verstopt. Ik zal aan het eind van mijn stukje verklappen hoe er peulvruchten in dit recept verwerkt zijn.
Het gerecht heet voluit “Mihoen met tofu, knapperige groente en zuur-pittige dressing”, en het is een hoofdgerecht voor vier personen. Het origineel komt van de van oorsprong Surinaamse One’sy Muller. De pindadressing steelt de show. Ik had in een van mijn sangha’s bij een potluck dinner (waarbij iedereen iets meeneemt om te delen) al zoiets gegeten, toevallig stond niet veel later een dergelijk recept in de Volkskrant. Ik heb dit nu al zeker vier keer gemaakt. Soms uitgebreid, soms flans ik gewoon op gevoel wat ingrediënten bij de pindakaas. Roeren, en klaar! De pindadressing kan over gekookte groenten zoals broccoli, of over een mooi opgemaakte bowl met een mix van kleurige rauwe en (kort) gekookte groenten. Er kan rijst bij, of noedels.
INGREDIËNTEN
- Voor de tofu en marinade:
- 1 pak tofu (400-500 gram)
- 60 ml sojasaus (Japanse)
- 2 theel. ahornsiroop
- 2 grote tenen knoflook, geperst
- 2 theel. verse gember, geschild en geraspt
- 1 theel. five spice (vijf kruiden) poeder
- 45 ml olie, bijvoorbeeld sesamolie
- Olie om de tofu te bakken, ik gebruikte olijfolie
- Voor de dressing – ik adviseer om veel te maken!:
- 100 g pindakaas
- 30 ml sesamolie
- 45 ml limoensap – of meer als je van zuur houdt
- 35 ml sojasaus (Japanse)
- 3-4 tenen knoflook, geperst
- 1 eetlepel verse gember, geschild en geraspt
- ½ rood pepertje, fijngesneden, of 1-3 theel. chilivlokken
- Enkele eetlepels water
- Overige salade ingrediënten:
- 250 g mihoen of ander noedels
- 150 g wortel, julienne gesneden
- 300 g rode kool, fijngesneden of rode bietjes, gekookt en geraspt
- Paksoi, in reepjes, rauw of zeer kort gekookt
- Tomaten, komkommer, of andere groenten, rauw, geblancheerd of gekookt
- Lente-ui, korianderblaadjes ter garnering
Leg de tofu tussen twee snijplanken. Pers het vocht er uit door op de bovenste plank iets zwaars op te leggen, of gebruik een tofupers. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Breek de tofu met de hand in stukken of snij het in blokjes, meng deze goed door de marinade. Laat even staan terwijl je met de andere ingrediënten aan de slag gaat. Roerbak als alles klaarstaat de tofu met de marinade in een laagje olie knapperig.
De dressing kun je op twee manieren maken: met een staafmixer of door alles heel fijn te hakken, te raspen of te persen. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom (met een vork of met de staafmixer). Voeg zoveel water toe tot een wat dunne pindasaus (pindadressing) ontstaat.
Bereid de mihoen of noedels door deze in stukken te breken en te laten wellen in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij alle groenten als dat nog niet gedaan is, blancheer eventueel de paksoi. Wij aten de paksoi rauw, nadat we deze in een eerdere editie te lang hadden gekookt. Verdeel alles over de borden of kommen en schep er rijkelijk dressing overheen. Voeg desgewenst als topping nog lente-ui en/of koriander toe. Eventueel zouden er ook nog pinda’s en/of sesamzaadjes overheen kunnen.
Het origineel vind je hier: De Volkskeuken: mihoen met tofu en knapperige groenten (vegan) (volkskrant.nl)
De peulvruchten in dit recept: pinda’s zijn officieel peulvruchten. Tofu wordt gemaakt van sojabonen. In het originele recept zitten ook nog edamame (boontjes). Toch een beetje een week-van-de-peulvrucht-recept!