• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Salade met tofu en verrukkelijke pindadressing

B’eter Salade met tofu en verrukkelijke pindadressing

17 februari 2024 door Jana Verboom

Eigenlijk had ik vandaag willen schrijven over peulvruchten. Het was namelijk de Dag van de Peulvrucht (10 februari: https://www.fijnedagvan.nl/info/internationale-dag-van-de-peulvrucht/#:~:text=Deze%20Dag%2C%20ieder%20jaar%20op,relatief%20makkelijk%20te%20verbouwen%20is) , en volgens andere bronnen de Week van de Peulvrucht (12-18 februari: https://www.gezondleven.be/peulvruchten#:~:text=Van%20levendige%20linzen%20tot%20smaakvolle,Smakelijk!). Nu is het bij mij altijd de dag (week) van de peulvrucht, want er gaat bijna geen dag voorbij of er staan wel ergens peulvruchten op het menu, al was het maar in de hummus, of in een kant-en-klare lunchsalade. Maar iets wat de moeite waard was om hier te delen met peulvruchten in de hoofdrol? Daar kwam ik simpelweg niet aan toe. Terwijl ik dit schrijf koken de kikkererwten voor de hummus van morgen – en, wie weet, lekkere brownies van het kookvocht – maar ja, dat is te laat.

Toch bevat het recept van vandaag peulvruchten, maar die zijn een beetje verstopt. Ik zal aan het eind van mijn stukje verklappen hoe er peulvruchten in dit recept verwerkt zijn.

Het gerecht heet voluit “Mihoen met tofu, knapperige groente en zuur-pittige dressing”, en het is een hoofdgerecht voor vier personen. Het origineel komt van de van oorsprong Surinaamse One’sy Muller. De pindadressing steelt de show. Ik had in een van mijn sangha’s bij een potluck dinner (waarbij iedereen iets meeneemt om te delen) al zoiets gegeten, toevallig stond niet veel later een dergelijk recept in de Volkskrant. Ik heb dit nu al zeker vier keer gemaakt. Soms uitgebreid, soms flans ik gewoon op gevoel wat ingrediënten bij de pindakaas. Roeren, en klaar! De pindadressing kan over gekookte groenten zoals broccoli, of over een mooi opgemaakte bowl met een mix van kleurige rauwe en (kort) gekookte groenten. Er kan rijst bij, of noedels.

INGREDIËNTEN

  1. Voor de tofu en marinade:
  • 1 pak tofu (400-500 gram)
  • 60 ml sojasaus (Japanse)
  • 2 theel. ahornsiroop
  • 2 grote tenen knoflook, geperst
  • 2 theel. verse gember, geschild en geraspt
  • 1 theel. five spice (vijf kruiden) poeder
  • 45 ml olie, bijvoorbeeld sesamolie
  • Olie om de tofu te bakken, ik gebruikte olijfolie

 

  1. Voor de dressing – ik adviseer om veel te maken!:
  • 100 g pindakaas
  • 30 ml sesamolie
  • 45 ml limoensap – of meer als je van zuur houdt
  • 35 ml sojasaus (Japanse)
  • 3-4 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel verse gember, geschild en geraspt
  • ½ rood pepertje, fijngesneden, of 1-3 theel. chilivlokken
  • Enkele eetlepels water

 

  1. Overige salade ingrediënten:
  • 250 g mihoen of ander noedels
  • 150 g wortel, julienne gesneden
  • 300 g rode kool, fijngesneden of rode bietjes, gekookt en geraspt
  • Paksoi, in reepjes, rauw of zeer kort gekookt
  • Tomaten, komkommer, of andere groenten, rauw, geblancheerd of gekookt
  • Lente-ui, korianderblaadjes ter garnering

Leg de tofu tussen twee snijplanken. Pers het vocht er uit door op de bovenste plank iets zwaars op te leggen, of gebruik een tofupers. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Breek de tofu met de hand in stukken of snij het in blokjes, meng deze goed door de marinade. Laat even staan terwijl je met de andere ingrediënten aan de slag gaat.  Roerbak als alles klaarstaat de tofu met de marinade in een laagje olie knapperig.

De dressing kun je op twee manieren maken: met een staafmixer of door alles heel fijn te hakken, te raspen of te persen. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom (met een vork of met de staafmixer). Voeg zoveel water toe tot een wat dunne pindasaus (pindadressing) ontstaat.

Bereid de mihoen of noedels door deze in stukken te breken en te laten wellen in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij alle groenten als dat nog niet gedaan is, blancheer eventueel de paksoi. Wij aten de paksoi rauw, nadat we deze in een eerdere editie te lang hadden gekookt. Verdeel alles over de borden of kommen en schep er rijkelijk dressing overheen. Voeg desgewenst als topping nog lente-ui en/of koriander toe.  Eventueel zouden er ook nog pinda’s en/of sesamzaadjes overheen kunnen.

Het origineel vind je hier: De Volkskeuken: mihoen met tofu en knapperige groenten (vegan) (volkskrant.nl)

De peulvruchten in dit recept: pinda’s zijn officieel peulvruchten. Tofu wordt gemaakt van sojabonen. In het originele recept zitten ook nog edamame (boontjes). Toch een beetje een week-van-de-peulvrucht-recept!

Categorie: B'eter, Gezondheid, Voedsel Tags: dag van de peulvrucht, One’sy Muller

Lees ook:

Geen gerelateerde berichten.

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 14 mei 2025
    Online lezingenserie: Meewerken aan 2000 jaar toekomst van de Theosofia (3)
  • 14 mei 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 14 mei 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Ontkennen en ont-kennen in het christendom – de via negativa
    • Het jaar 2025 – dag 132 – vreemdelingenhaat
    • PM Modi – Het leven van de Boeddha zal de wereldgemeenschap altijd inspireren tot mededogen en vrede
    • Voorouders Tibetanen deden het met Denisovans
    • Eisers Klimaatzaak confronteren Schoof bij slavenhutjes tijdens bezoek Bonaire

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.