• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Tweemaal witte bonen in de hoofdrol

B’eter – Tweemaal witte bonen in de hoofdrol

9 december 2023 door Jana Verboom

Witte bonen. Wie kent ze niet? Vaak worden ze gegeten als witte bonen in zoetige tomatensaus. Maar er kan veel meer mee! In de vorige eeuw was het aanbod peulvruchten in de supermarkt beperkt tot witte bonen, bruine bonen, kapucijners, linzen, groene erwten en spliterwten. Sindsdien zijn daar bij gekomen: lima bonen, zwarte bonen, kidney bonen, zwartoogbonen, kikkererwten, belugalinzen, rode linzen, gele linzen, enzovoort. Ik verkeerde in de veronderstelling dat die nieuwe peulvruchten allemaal luxer en lekkerder zijn – ze zijn vaak ook duurder – totdat ik ging experimenteren met doodgewone Hollandse witte en bruine bonen en wat bleek: daar is niks mis mee, die zijn gewoon erg lekker!

Naast lekker zijn peulvruchten ook gezond, ze zijn voor vegetariërs en veganisten een goede bron van eiwitten en mineralen, en hun productie is veel minder belastend voor de Aarde dan vlees, vis, zuivel en allerlei exotische producten die in de winter van verre worden ingevlogen. Lang leve de peulvruchten.

Vandaag twee recepten met witte of andere bonen in de hoofdrol die oorspronkelijk afkomstig zijn van Yvette van Boven en die als weekendrecept in de Volkskrant Magazine stonden.

  1. Citroenige bonenstoof van Yvette van Boven, hoofdgerecht voor 3 of bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten:

  • 300 gram bonen, bijvoorbeeld witte bonen, 6-12 uur geweekt in ruim water
  • 6-8 sjalotjes, gepeld en in kwarten
  • 3-4 tenenknoflook, gepeld en gehalveerd
  • 125 ml olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • Een half pakje Italiaanse verse kruiden (supermarkt) of een paar takjes tijm of rozemarijn
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 grote of 2 kleine citroenen, in schijfjes
  • 150 gram boerenkool, in reepjes en harde stelen verwijderd
  • chili flakes
  • lekker knapperig vers brood

Giet de bonen af en zet ze op in vers water, ze moeten ruim onder staan. Voeg 2 sjalotjes toe, de tenen knoflook, de helft van de olijfolie, laurierblaadjes en de Italiaanse verse kruiden. Voeg een half theelepeltje zout en wat peper toe en breng de pan aan de kook. Draai, zodra het kookt, het vuur laag, en kook de bonen bijtgaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf gebruik ik voor peulvruchten meestal de snelkookpan, ik deel dan de tijd door drieën. 20 minuten in de snelkookpan is meestal voldoende, of een uur in een gewone pan. Let op: de kooktijd verschilt per soort bonen en hangt verder af van hoe vers ze zijn en hoe lang ze geweekt hebben. Helaas kun je met de snelkookpan niet even proeven, dus het moet een beetje op intuïtie. Mijn bonen waren nu iets te zacht, maar dat vonden we niet erg. Alleen de foto is veel minder mooi geworden dan die van Yvette’s bonenschotel. Maar ja, haar man is professioneel fotograaf.

Als de bonen gaar zijn, voeg dan nog wat zout toe en schep ze, bijvoorbeeld met de schuimspaan, uit het kookvocht en bewaar ze even apart. Kook het vocht tot de helft in, en vis de laurierblaadjes en eventuele takjes van de Italiaanse kruiden er uit.

Verhit de rest van de olijfolie in een braadpan en fruit daarin de sjalotten tot ze zacht zijn. Roer de schijven citroen erdoor en de boerenkool. Bak alles al omscheppend om. Schep de bonen erdoor en giet de ingekookte bonenbouillon erbij. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat alles kort sudderen zodat alle smaken kunnen mengen en de boerenkool nét gaar is. Bestrooi met chili flakes en dien op met knapperig vers brood erbij.

  1. Ovengebakken witte bonenschotel van Yvette van Boven, voor 4 personen

Het originele recept is met kabeljauw, ik gebruikte in plaats van kabeljauw stukjes knolselderij, die ik even had voorgekookt in water met citroensap.

Ingrediënten

  • 4 takjes oregano, of neem de andere helft van het bovengenoemde pakje Italiaanse kruiden
  • gewelde en gekookte witte bonen (ca. 300 gram drooggewicht) of gebruik 2 blikken of potten
  • 100-200 gram kalamata-olijven, ontpit, grof gehakt
  • 3-4 sjalotten, in dunne ringen
  • 1 rode peper, in dunne ringen
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • stukken selderij, ca. 100 gram per persoon, 10 minuten gekookt in water met wat citroensap
  • 2 citroenen
  • 5 eetl. olijfolie

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng in een ovenschaal de oregano/Italiaanse kruiden met de bonen, olijven, sjalotten, rode peper en een scheutje (ca. 150 ml) water, bijvoorbeeld het kookvocht van de selderij, breng op smaak met zout en peper. Bestrooi stukken selderij ook met zout en peper en leg ze een beetje tussen de bonen. Snij 1 citroen in flinterdunne schijfjes, verwijder zoveel mogelijk pitten en leg ze dakpansgewijs over de selderij. Besprenkel de hele schaal met olijfolie.

Schuif het de oven in en bak ongeveer een half uurtje in de oven tot alles een mooi kleurtje heeft. Snij de andere citroen in parten om erbij te geven. Serveer ook deze schotel met lekker brood en een winterse salade van bijvoorbeeld witlof, walnoten en peterselie.

Van het tweede recept heb ik helaas geen foto. Op de foto bij het eerste recept heb ik reuzenbonen gebruikt in plaats van de gewone bekende witte bonen. Het ziet er niet mooi uit maar we vonden het wel lekker. Zelfs de kritische dochter die meestal haar neus optrekt voor peulvruchten, maar wel erg van citroen houdt. De ovenschotel vond ik nog wat lekkerder, met de kalamata olijven.

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: bonenstoof, bron van eiwitten en mineralen, peulvruchten, witte bonen

Lees ook:

  1. B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
  2. De kok zet het werk van de boer voort
  3. B’eter – Vegetarisch in het AGV tijdperk
  4. B’eter: Nogmaals (bruine) bonenburgers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 14 mei 2025
    Online lezingenserie: Meewerken aan 2000 jaar toekomst van de Theosofia (3)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 132 – vreemdelingenhaat
    • PM Modi – Het leven van de Boeddha zal de wereldgemeenschap altijd inspireren tot mededogen en vrede
    • Voorouders Tibetanen deden het met Denisovans
    • Eisers Klimaatzaak confronteren Schoof bij slavenhutjes tijdens bezoek Bonaire
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.