• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

22 januari 2022 door Anneke Comello

Volgens mij is het een wet van Murphy dat de lekkerste recepten vaak simpelweg ontstaan uit wat er nog in de koelkast ligt. Zo ging het in ieder geval met dit verwarmende veganistische pastagerecht met een herfstig karakter, dat ontstond op een regenachtige oktoberavond.

Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.

beter-hartige-herfstpasta-ingredientenRuimte voor een beetje creativiteit was er tot mijn verbazing, ondanks onze vermoeidheid, nog wel volop, vandaar dat ik al snel met wat spulletjes uit mijn koelkast het volgende menu bedacht: een herfstig spaghettigerecht met zoete en kruidige geroosterde pompoen, een friszure tomatensaus met groene olijven en gerookte tofu, en wat licht gebakken amandelen eroverheen gestrooid.

Door de oventijd voor de pompoen was het niet een super snel gerecht, maar het was zeker simpel genoeg om tijd over te laten voor gezellige kletspraatjes in een warme keuken. Tijdens het bakken van de pompoen genoten we al van de warmte van de oven en de zalige geur van zachtroosterende pompoen met salie. Gelukkig hadden we voor dit gerecht slechts een half bakje olijven nodig, zodat we ons niet schuldig hoefden te voelen dat de andere helft al tijdens het koken verdween in onze knorrende maagjes!

Opgewarmd en voldaan genoten we nog na met een warme kop thee. Een echte herfsttopper dit gerecht, al zeg ik het zelf! Wij likten letterlijk onze vingers er bij af :)

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een half bakje verse groene olijven, in plakjes gesneden (ongeveer 80 g)
  • 1 pakje tomaten passata (500 g)
  • 1 pakje gerookte tofu met amandel en sesam (van het merk Taifun, verkrijgbaar bij vele biologische winkels)
  • ½ eetlepel bouillonpoeder
  • 1 flinke eetlepel witte wijnazijn of appelazijn
  • 160 g volkoren spaghetti
  • 1 kleine pompoen (ongeveer 750 g)
  • 1 eetlepel gedroogde salie
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • een handjevol witte amandelen
  • flink wat olijfolie
  • een beetje kokosolie
  • bakpapier

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was en snij de pompoen in stukjes van ongeveer 2×2 cm (een biologische pompoen hoef je niet te schillen – dat scheelt veel tijd en moeite – je kunt eventueel wel de droge stukken van de schil, die niet meer glanzend oranje zijn, wegsnijden).

Doe de pompoen in een schaal of diep bord en giet er flink wat olijfolie bij en strooi de kruiden erover. Schep alles door elkaar met een grote lepel zodat de olie en de kruiden goed verdeeld worden. Leg dan een stuk bakpapier op een ovenplaat en spreid de stukken pompoen erover uit.

Zet 20-30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin worden.Terwijl de pompoen staat te roosteren, snijd je de ui en pel en pers je de knoflook. Verwarm een beetje kokosolie in een diepe koekenpan (of wok) en fruit de ui en knoflook aan. Snijd de gerookte tofu in kleine blokjes en bak deze even mee. Voeg vervolgens de tomaten passata, de azijn en de bouillonpoeder toe, en tot slot de schijfjes olijf. Roer alles goed door en laat eventjes pruttelen om de smaken in te laten trekken.

beter-hartige-herfstpasta-gereedKook in een pan ruim water de volkoren spaghetti ‘al dente’ en giet af door een vergiet. Laat wat heet water over de spaghetti stromen en doe deze dan terug in een pan en roer er een scheutje olijfolie doorheen om plakken te voorkomen.Snijd een handjevol witte amandelen in reepjes met een scherp mesje en rooster ze even in een schone koekenpan zonder olie tot ze gaan geuren en licht bruin worden.Als de pompoen gaar is, schep deze dan voorzichtig door de saus. Dien de spaghetti op met de kleurige en geurige saus eroverheen en maak het geheel af met een topping van geroosterde amandelen. Buon appetito & geniet van de herfst!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: herfst, pasta, restjes

Lees ook:

  1. B’eter – De maand van de eik
  2. Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto
  3. Het jaar 2022 – dag 290 – dwanggedachte
  4. B’eter Eiwitten en tante Mářa’s rodebessentaart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen
    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.