• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes

Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes

17 september 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Half augustus was ik naar de vijfdaagse Nederlandstalige retraite in het EIAB, het European Institute of Applied Buddhism, gesticht door Thich Nhat Hanh, in Waldbröl, Duitsland. Een retraite in de traditie van Plum Village, maar zonder Thây, de leraar zelf, zoals hij door zijn leerlingen wordt genoemd. Die nog in Plum Village ‘herstellende is van een zware hersenbloeding’, zoals dat eufemistisch wordt genoemd.

Sinds hij zelf niet meer in het openbaar aanwezig is zijn de aantallen deelnemers aan de retraites met 60-70% gekelderd: blijkbaar is men meer gehecht aan de man dan aan de leer. Waar vroeger soms wel duizend deelnemers op de retraites af kwamen, zijn het er nu hooguit een paar honderd. En dat terwijl net de laatste hand wordt gelegd aan de gloednieuwe keuken – tot nu toe kookten de monniken en nonnen noodgedwongen buiten, nadat het oude keukentje door de brandweer was afgekeurd. Hopelijk hebben ze een duurzaam verdienmodel, daar in Waldbröl!

De thuisblijvers kregen ongelijk. Al was hij fysiek niet aanwezig, Thich Nhat Hanh’s aanwezigheid was overal voelbaar – en werd ook steeds erkend in de aanspreekvorm “dear Thây, dear sangha…”. Niet in de laatste plaats kwam dat door het grote aantal monniken en nonnen, dit zorgde bovendien voor een moeilijk te omschrijven collectieve energie. De lezingen van wat ze ‘senior dharma teachers’ noemen waren erg de moeite waard. Zo was er zuster Chân Không, geboren in 1938 en één van Thay’s oudste leerlingen.

Wie de meester zelf wil beluisteren kan tientallen lezingen op Internet vinden  ik vond het juist verfrissend om het verhaal te horen vanuit een ander perspectief, zoals van een Vietnamese ex-bootvluchteling. En het eten was weer heerlijk: twee keer per dag een scala aan lekkere gerechten, en dat alles plantaardig, want in de traditie van Plum Village wordt veganistisch gegeten. De meeste monniken en nonnen hebben een Vietnamese achtergrond, dus koken ze oosterse gerechten met citroengras, gember, koriander en sojasaus.

Wat ik vooral lekker vond waren al die tofu stoofpotjes: tofu met olijven, tofu met artisjokharten, enzovoort. Hoe krijgen ze de tofu zo lekker? Eenmaal thuis gekomen vond ik het volgende recept . Hiermee kon ik een klein beetje de smaak van het EIAB in huis halen.

Normaal haal ik mijn neus op voor alles met toegevoegde suiker; vrijwel alle soepen, sauzen, en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel toegevoegde suiker, maar bijvoorbeeld ook sommige merken peulvruchten in blik, en laat ik suiker weg in hartige recepten. Maar natuurlijk is dat hypocriet want in het EIAB genoot ik erg van de zoetzure tofu en misschien zat daar ook wel toegevoegde suiker in?

beter-jana-gekarameliseerde-tofu-met-noodlesDit recept is oorspronkelijk bedoeld voor de Slow Cooker waarin het eten op 80-90 graden ca. acht uur lang wordt gegaard, zoals vroeger op het petroleumstel. Nu heb ik wel een snelkookpan maar geen langzaamkookpan. Ik heb het in een tajine op een sudderplaatje op het kleinste pitje gezet, en toen ik van huis ging heb ik de tajine in de oven op 80 graden gezet. Dat ging prima! Bereiden in de Römertopf zou ook een goed alternatief zijn. Korter stoven op hogere temperatuur kan vast ook!

Ingrediënten (hoofdgerecht 3-4 personen)

Tofu:

  • een blok tofu (ca. 400 gram), uitgelekt en in stukken gesneden
  • 1-2 uien, in ringen gesneden
  • wat wortel, in stukjes (het originele recept heeft het over een klein kopje wortel)
  • een handjevol sperzieboontjes (idem)
  • 1 stengel citroengras, gekneusd en in tweeën gesneden, of een eetlepel citroengraspuree
  • Verse koriander om te garneren

Karamelsaus:

  • 100 gram gula djawa, javaanse suiker (het originele recept gebruikt muscovado suiker, een soort ongezuiverde rietsuiker die bij ons in het dorp niet te koop is, gewone rietsuiker kan waarschijnlijk ook)
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel sojasaus (bijvoorbeeld tamari)
  • Sap van 1 limoen

Ingelegde taugé (of andere kiemen):

  • Handjevol verse taugé of andere kiemen
  • 1 eetlepel rijstwijnazijn
  • chilivlokken of theelepel sambal

Bereiding

Het is belangrijk om zo veel mogelijk vocht uit de tofu te persen alvorens het te gebruiken in dit gerecht. Ik heb de tofu tussen twee snijplankjes met een zware pan erop uit laten lekken. Dit maakt de tofu steviger. Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen hun tofu invriezen en ontdooien, of koken, voor een steviger resultaat.

Snij alle ingrediënten uit het eerste blokje, behalve de koriander, – voor zover dat nog niet is gedaan – en doe alles in de tajine of römertopf, slow cooker, ovenschaal of pan.

Verhit voor de karamelsaus de suiker (gula djawa eerst in stukjes breken) in een pan met het water op een matig vuur. Goed roeren tot de suiker volledig is opgelost. Draai het vuur hoog, zonder te roeren, zodat de suiker kookt en karamelliseert. Bij de donkere palmsuiker is dat moeilijk te zien aan de kleur, maar je merkt het wel als het gebeurt: er verdampt geen water meer en je ruikt de karamel. Haal de pan van het vuur en roer de sojasaus en limoensap erdoorheen.

gekarameliseerde-tofu-met-mango-en-humus
gekarameliseerde-tofu-met-mango-en-humus

Giet de karamelsaus over de tofu en groenten. Sluit de pot of pan en stoof op laag vuur, bij ongeveer 80 graden ca. acht uur. Til zo min mogelijk de deksel op, maar roer eventueel halverwege. Kijk voor het opdienen of het resultaat niet te waterig is (groente en tofu laten water los), kook eventueel nog een paar minuten om de saus dikker te maken. Verwijder het citroengras. Proef, en voeg eventueel nog wat zout of limoensap toe. Bestrooi met verse koriander, garneer met de ingelegde kiemen, en serveer met rijst (of noodles).

Meng voor de ingelegde kiemen, de kiemen met de azijn en chilivlokken of sambal en laat ongeveer twintig minuten staan. Schep de kiemen voorzichtig uit de azijn.

Door te serveren met verse koriander, ingelegde taugé (of andere kiemen) en rijst ontstaat een goede zout-zoet-zuur balans.

Eten doe je in de retraite in stilte. Voor het eten worden de vijf contemplaties voorgelezen.

De Vijf Contemplaties

We worden uitgenodigd om in aandacht te eten, ons bewust te zijn van het voedsel en de vrienden om ons heen. Laten we ons niet verliezen in onze gedachten. Vrienden, luister naar de bel en sta stil bij de Vijf Contemplaties:

  1. Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.
  2. Laten wij in dankbaarheid en aandacht eten, zodat dit voedsel werkelijk aan ons is besteed.
  3. Laten wij onze onzorgvuldige gewoontes transformeren en leren in alles de juiste maat te vinden.
  4. Laten wij met mededogen eten, zodat we het lijden van levende wezens verminderen, niet langer aan het proces van opwarming van de aarde bijdragen en onze kostbare planeet beschermen en helen.
  5. We nemen dit voedsel aan zodat we de verbondenheid in onze sangha kunnen versterken en ons ideaal van dienstbaarheid aan alle levende wezens voeden.

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: B'eter, Jana Verboom, Plum Village, recept

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  2. B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus
  3. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.